-----------------------------------
Claudiu
27 Dec 2007 01:10


-----------------------------------
La multi ani si Craciun Fericit !

Fac un update partial al temei.. si tind sa reamintesc ca topicul se refera la calitatea acromatelor "medii" .. adica 4-5-6" diametru.
In legatura cu utilizarea metodei dubletului sau tripletului la diametre mari, problemele sunt multiple - necesitatea unei focale foarte mari, aparatura necesara manevrarii si echilibrarii, limitarile tehnice ale materialului, sustinerea lentilelor si compensarea deformarilor gravitationale (dupa cum zice sky)... una peste alta - inutil..
Revenind la topic, n-am reusit sa observ decit un stol de ciori adormite :D si fondul ce microunde al cetii din orasul asta imputzit...
Insa pot face citeva referiri la constructie si manevrabilitate:
Montura cu picioare cilindrice din otel este extrem de stabila.. La 4 cm diametru, tevile sunt impresionante si destul de grele pentru scopul propus. Obiectii nu am pina in prezent, miscarile pe ambele axe sunt fine si cind este bine echilibrata, manetele de blocare a miscarii functioneaza fin si eficient.
Lentia este de vreo 130mm, ceea ce ma bucura nespus- asta dupa ce am citit despre alte instrumente care se pare ca au apertura reala mai mica decit cea din specificatii. Tratamentul XLT are nuanta verzuie si optica este clara si curata. Pentru observatii terestre cetoase merge bine, cu focuserul retras la maxim. 
Remarcile negative despre lubrefierea chinezeasca a focuserului si monturii sunt justificate, am sa incerc sa intervin in clipa in care voi gasi un substitut bun. 
Intrebare = exista o pierdere de lumina in folosirea lunetei pe 1.25 ? am vreun cistig daca inlocuiesc diagonala cu una pe 2" si mut adaptorul de 1.25 ?
Va urez din nou un sfirsit de an placut si sper sa treaca vremea asta ticaloasa.