-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Sep 2021 23:59


-----------------------------------
Darius

Nu se pot face observatii azi , cica din cauza eruptiei vulcanului din La Palma este transparenta atat de scazuta. 
Asa ca discutam, sper sa nu fie cu suparare.

Experienta mea spune contrariul in privinta observatiilor DSO: fara marire mare, la majoritatea obiectelor nu vad nimic sau aproape nimic.
Pe dobsonianul de 200mm, rareori folosesc mariri sub 150x la DSO. 
Fac exceptie unele roiuri foarte mari si nebuloasele, acestea sunt obiecte atipice.
Folosind diametrul pupilei de iesire: ma incadrez de obicei intre 1,3mm si 1mm dar foarte frecvent scad la 0,8mm sau 0,65mm. Eu numai asa vad galaxii si roiuri slab luminoase. 
Cu atat mai mult planetarele si stelele duble.
In fisierul excel in care-mi notez observatiile, intre Mai 2008 si Ianuarie 2020 am notate 2235 de intrari.
Multe or fi observatii repetitive dar banuiesc ca o treime sunt obiecte unice.
Daca adaug stelele duble-multiple, carbon, oranj, variabile etc contorul arata 4239. Or fi si aici repetitive dar mai putine, banuiesc ca am vreo 1200 duble/multiple observate.
Experienta acumulata prin aceste observatii pledeaza pentru folosirea grosismentelor care dau pupile de iesire in jurul unui mm sau mai mica. 

Sunt curios sa aflu si parerea altor colegi, in baza observatiilor proprii.
Avertisment: nu ma consider prea batran si daca povestiti vreo metoda interesanta, mi-o voi insusi fara rezerve, sunt gata ''sa fur meserie'' chiar si acum.

Mircea