-----------------------------------
Erwin
29 Sep 2021 08:02


-----------------------------------
ED este sticla, APO este tipul de apochromat: dublet, triplet sau cuadruplet. Un refractor numit generic "ED" este doar dublet. Nu po&#539;i corecta întreg cromatismul cu doar 2 sticle, rămâne culoare reziduală. Dar tripletele sau quadrupletele au pre&#539; mai mare a&#537;a că sunt mai rare pe la amatorii de la noi.  

Sistemele catadioptrice încearcă să îmbine caracteristicile unui reflector (lipsă cromatism dar prezentă coma) cu cele ale unui refractor (lipsă coma dar prezent cromatismul). Niciunul nu este bun la toate, toate au avantaje/dezavantaje. 

Imaginea prin newtonianul D.Hinds din dotare se apropie de cea a unui APO. Dar setul de oglinzi nu este unul obi&#537;nuit pe care l-ai putea găsi la telescoapele comerciale. Secundara este foarte mică, a&#537;adar &#537;i obstruc&#539;ia este minimă, focala este aproape F/8 iar calitatea optică... mult peste ce găse&#537;ti la chinezi. Nu ai să găse&#537;ti contrast, stele mici &#537;i nici detalii ca la un APO pe un telescop comercial făcut în China, indiferent de brand. Doar pe la producători mici (cum ar fi Tavi Stănescu sau al&#539;ii din vest) care lucrează pe calitate nu pe volum. David Hinds de la care am eu setul s-a retras din activitate iar fiul său a rămas doar comerciant. Nu l-am cumpărat direct de la el ci de la Lentilozaur care l-a adus din UK prin altcineva. Nu &#537;tiu care sunt &#537;ansele să găse&#537;ti un astfel de telescop second-hand.