-----------------------------------
Erwin
07 Oct 2021 22:42


-----------------------------------
Eu am o foarfecă pentru tablă cu care am tăiat bra&#539;ele pentru spiderul de la newtonian din tablă de inox de 0.6mm. Le-am îndreptat cu un ciocan, tăietura cu foarfeca produce ondularea tablei. Tabla mai groasă se poate tăia cu ferestrăul (bomfaier sau de traforaj cu pânză pentru metal) dar este anevoioasă procedura. Cu o ghilotină mare iese mult mai bine. 

Le-am învelit apoi în Solartex, un material negru folosit în modelism care se lipe&#537;te cu fierul de călcat. 

Tabla de inox are coeficientul de dilatare ceva mai mic decât fierul moale &#537;i mult mai mic decât aluminiu a&#537;a că se pretează la a&#537;a ceva. Dar există &#537;i alte variante, am folosit lamă de ruletă la unul dintre spiderele construite. Se poate folosi riglă metalică din care tai doar la lungime, platbandă de o&#539;el folosită la ambalarea pachetelor mari pe pale&#539;i sau alte platbande gata făcute cu dimensiuni potrivite. Din riglă po&#539;i face spider tip arc de cerc care produce spike-uri de difrac&#539;ie mai mici.