-----------------------------------
tudor
14 Oct 2021 11:53


-----------------------------------
Direct la subiect. Cerinte de bun simt, zic eu:

1 claritate pe margini impecabila extinsa cel putin 90% din campul vizual. 
Aceasta cerinta pentru mine este cea mai iportanta la obseratiile astronomice. De exemplu atunci cand cauti o cometa vrei ca stelele de pe marginile FOV-ului sa nu prezinte coma ca sa nu iti atraga atentia si sa te deruteze.

2 camp aparent generos de cel putin 65 grade (si mai bine de 70 grade)
Binoclul este un instrument optic cu predilectie de camp larg si deci trebuie sa indeplineasca conditia asta cat mai bine, pentru o experienta imersiva si cuprinzatoare la oculare. 

3 Bineinteles ca trebuie sa fie un echilibru intre apertura si putere, dar as vrea ca balanta sa incline un pic mai mult spre putere decat spre apertura. 
Ex 20x70, 25x80, 30x100
 Aceste mici "reglaje" de putere in plus fac ca binoclul sa detina o putere de "patrunde" mai buna la observatii astronomice.
 
4 distanta de privit la ocular macar 16mm
Pentru ca eu port ochelari pt astigmatism am nevoie de binocluri cu eyerelief mare. Acest aspect este strans legat de dimensiunea ramelor ochelarilor dar si de fizionomia fiecaruia in parte (proeminenta arcadelor, marimea nasului etc). Astfel pentru mine cu ochelarii care ii am, sunt suficienti 15mm, dar poate altora le trebuie binocluri cu cel putin 18mm de exemplu. In plus un eyerelief mare ajuta si la evitarea condensului, pentru ca ochiul cald este mai departe de lentilele reci ale ocularelor.

5 trebuie sa fie umplut cu gaz inert 
Este foarte important acest aspect pentru a nu face condens in noptile friguroase si umede. Si trebuie sa recunoastem ca in general noptile astronomice sunt cam toate asa, mi ales la munte chiar si vara!Am avut o experienta neplacuta cu un Bresser 20x80. Practic dupa doar 30 de minute de observatii, acest binoclu nu se mai putea folosi pentru ca era complet acoperit de bruma, fleasca. Daca ar fi fost umplut cu gaz acest lucru nu se intampla.

6 trebuie sa fie usor de transportat, simplu de montat pentru a fi gata de utilizare rapid
Normal ca binoclurile pt astronomie nu sunt mici, dar si aici se pot face diferente intre ele. Unele sunt mai lungi si mai grele lucru ce complica transportul, manevrarea si echilibrul pe trepied. Deci trebuie sa fie montat pe trepied si pus la treaba mai rapid decat o luneta scurta de camp larg. Daca nu, atunci mai degraba aleg sa fac observatii cu luneta mea mica decat cu un binoclu enorm si greu de pus in functiune!

7 Normal ca mecanica trebuie sa fie fara cusur

8 Pretul... nu comentez aici pentru ca nu poate fi unul mic cu cerintele de mai sus


Dupa toate aceste cerinte imi dau seama ca APM 16x70 si APM 28x110 din dotare indeplinesc toate conditiile de mai sus cu mici exceptii, deci un vis apoape implinit :)


Si acum sa visez putin mai mult de atat dar nu departe de realitate:

Deci pe langa punctele de mai sus as vrea un binoclu compact pana in 3kg, de format dual 10/35x70, cu  stabilizare de imagine eficienta cum a spus si Valy. Atentie 10/35x70 nu vreau sa fie un zoom de la 10x la 35x, ci vreau sa detina oculare zoom cu doar doua trepte de focale fixe, fara trepte intermediare. Cum este binoclul Leica Duovid 10/15x50
Nu mi se pare chiar imposibil de facut