-----------------------------------
zoth
16 Oct 2021 12:16


-----------------------------------
Foarte interesante multe din aspectele aduse in discutie mai sus de Catalin si Tudor  :) 
Pentru mine insa, caracteristica esentiala la un binoclu astro ar fi existenta ocularelor inclinate. Comoditatea pozitiei poate sa duca la performante observationale deosebite.
Si daca tot are oculare inclinate nu ar strica sa aiba si o deschidere mai marisoara, ceva de genul 100mm. La deschideri mai mari greutatea creste considerabil si sunt necesare si monturi mai mari si mai grele, deci un bun compromis (cel putin pentru mine) cred ca se invarte in jurul valorii de mai sus.
Necesitatea unor obiective ED nu o vad ca pe o conditie esentiala mai ales pentru observatii DS. La o magnificatie sub cea rezolvanta, pe care o au majoritatea binoclurilor, ochiul nu poate sa perceapa limita de difractie deci o optica ED nu se justifica in proportie de 100% chiar daca nu ar fi rau sa fie  :) 
Binocluri ca cel descris mai sus exista insa din pacate pretul lor e cam mare. Am si pus ochii pe un candidat care mi-ar intruni cerintele insa ramane de vazut ...
https://www.teleskop-express.it/binocoli/4121-binocolo-angolato-ibis-100-hd-a-45-tecnosky.html