-----------------------------------
Nordas
19 Oct 2021 11:40


-----------------------------------
Revin, dupa un an de utilizare a telescopului cu cateva pareri.
Am sa incep cu ceea ce nu e ideal.
1. Nu l-am proiectat si construit suficient de rigid. Conceptul in sine are cateva neajunsuri din care cel mai evident ( pentru mine) e dezechilibrul dat de pozitionarea inalta a rulmentului orizontal. Asa cum zicea  Mircea...

Pe romaneste : surubul acela orizontal ''va ridica'' telescopul de pe pernele de teflon ale lagarul orizontal de diametru mare.

Acesta este cel mai mare neajuns la acest telescopul. Cand vrei sa urmaresti un obiect ceresc, totul merge binisor dar pe cand ti-e lumea mai draga apare un hop care iti ruineaza placerea.

2. Insasi faptul ca e prea demontabil e un neajuns. Totul, dar totul trebuie montat/demontat re-colimat de fiecare data cand vrei sa iesi la stele. Nefiind facut din otel, ansamblul este putin flexibil ceea ce face ca timpul de pregatire/reglaj sa fie mult mai lung. 

Totusi, ...cu aceste neajunsurile si-a facut treaba foarte bine intr-o perioada foarte grea pentru mine ( din alte motive) . I-am facut multe poze si planuiesc ca sa ramana o experienta frumoasa - in curand. Nu am sa mai investesc in imbubatatirea telescopului.

Am ceva timp, si vreau sa sa folosesc optica de pe acest telescop ca sa fac un dobsonian clasic - tot minimalist ( de luat in portbagaj).
Am sa deschid un topic nou pe tema aceasta.