-----------------------------------
Adi F
24 Oct 2021 21:57

binoclu astronomic gigant
-----------------------------------
Salutări! După o pauză destul de lungă de vreo câ&#539;iva ani, am revenit din nou, &#537;i sunt fericitul posesor lui APM 28x110, achizi&#539;ionat luna trecută. Binoclul a venit la mine în stare impecabilă &#537;i perfect colimat, &#539;in să le mul&#539;umesc celor de la Astromagazin pentru seriozitate. 
   Am ales acest instrument în locul telescoapelor la acela&#537;i segment de pre&#539;, pentru următoarele avantaje:
  - câmpul vizual real (True Field of View) mult mai mare decât cel al unui telescop, ceea ce ajută mult la obiecte deepsky extinse;
  - prive&#537;ti cu amândoi ochi, nu cu unul singur, fa&#539;ă de vederea tip ''ciclop'' a telescopului, rezultând în final o imagine mai luminoasă, contrastată, detaliată &#537;i tridimensională, datorită suprapunerii informa&#539;iei de către creier venite de la cei 2 ochi;
  - apertura ceva mai mare decât cea reală, mul&#539;umită factorului binocular;
  - portabilitate ridicată fiind relativ u&#537;or de cărat &#537;i transportat, încape chiar lejer într-un ghiozdan mai mare, dar totu&#537;i prefer să îl duc în valiza de protec&#539;ie venită la pachet. Încape în orice ma&#537;ină oricât de mică ar fi ea &#537;i mai rămâne &#537;i loc de bagaje &#537;i câteva persoane, spre deosebire de un dobsonian unde î&#539;i ocupă mai tot portbagajul, lucru esen&#539;ial dacă vrei să pleci la cer negru departe de poluarea luminoasă din ora&#537;e. Un fel de ''grab and go'' sau ''vacation telescope'';
  - imaginea corect orientată, nu cu susul în jos &#537;i stânga inversată cu dreapta;
  - reglaje minime, nu necesită colimare sau timp îndelungat de aclimatizare, ca la dobsoniene, doar îl pui pe trepied, îl la&#537;i câteva minute să se obi&#537;nuiască cu temperatura mediului ambinat, &#537;i începi să observi.

   Nu cred că e cazul să îl descriu în amănunt, deoarece colegul nostru Tudor i-a făcut un review complet cap-coadă acestui binoclu (recenzie care m-a determinat &#537;i pe mine în mare măsură să i-au decizia de al achizi&#539;iona). Dar doar am să subliniez principalele aspecte remarcate din testele efectuate recent, atat pe mod terestru cât &#537;i astro.
   La observa&#539;ii terestre, zona de clar a câmpului vizual se extinde până la 85% chiar 90%, iar distorsiunile la marginea câmpului sunt minore. Abera&#539;iile cromatice, într-adevăr neavând sticlă ED, arată ca un halou indigo pe marginile obiectelor, dar nu într-o măsură încât să deranjeze foarte mult, dar depinde de cât de bine e reglat pe distan&#539;a interpupilară, &#537;i focalizat precis. Dacă reglajele sunt perfect făcute, abera&#539;iile mai dispar cât de cât, iar dacă plimb ochii în afara centrului imaginii (off-axis) abera&#539;iile apar. In rest detaliile relevate sunt spectaculoase, mai ales pe distan&#539;e mari.
   În mod astro, am observat Luna &#537;i câteva planete, pe deepsky încă nu am avut ocazia. Luna era incredibil de clară, detaliile de pe suprafată foarte bine conturate, iar aberatiile cromatice de nuan&#539;ă galbenă &#537;i verzui, erau foarte fine &#537;i prezente doar pe marginea discului lunii, iar pe centru acesteia sunt inexistente. Pe Jupiter am putut distinge 2 benzi maronii foarte fine, iar cei 4 sateli&#539;i erau prezen&#539;i; Saturn î&#537;i arăta inelul său minuscul, mai greu vizibil era satelitul său Titan, dar era acolo; la Venus am putut vedea faza acesteia, fiind asemănătoare lunii la primul pătrar, doar că extrem de mică &#537;i înconjurată de un halou indigo &#537;i galben fin pe marginea discului.

   Pe viitor am în plan să construiesc o montură paralelogram, deoarece de pe trepied chiar dacă îl înal&#539; la maxim, la altitudini pe peste 70 grade devine incomod &#537;i dureros în acela&#537;i timp de observat; &#537;i poate un upgrade la oculare, dacă există posibilitatea.
  
   Revin cu un raport de observa&#539;ii în următoarele săptămâni (sau luni), depinde cât de mult îmi permite timpul &#537;i condi&#539;iile meteo.