-----------------------------------
Mircea Pteancu
26 Oct 2021 20:25


-----------------------------------
Emilian

Sunt sigur ca m-am inspirat si din montura prezentata de Dbird, si ca la solutia adoptata de Erwin, am cautat sa am un numar cat mai mic de piese, cu cuple cat mai putine.
Eu am numit montura ''parghie binoculara'' ca sa aiba un nume.
Va trebui sa-i schimb coltarul de care prind binoclurile, confectionat din tabla, deoarece trepideaza cu BPC 20x60mm. Si e numai 20x!


Initial am vrut sa construiesc un fel de montura paralelogram denumit ''Tiny Titan'' dar apoi am ales solutia ''parghiei''. 
Aceasta se prinde pe montura pipe pe care o folosesc pentru lunete si pentru niste reflectoare scurte.
Pentru trepied, sugerez unul de teodolit, greu gasesti unul mai bun.
La parghie, trebuie sa ''umblu'' la surubul de altitudine de cate ori o schimb. Pana la 20x60mm mai merge dar de aici in sus furca ''suna mai bine''.

20X60mm l-am primit defect, la schimb pentru o carte, n-a fost in plan.
Pentru un binoclu gigant ca al tau as folosi o solutie bazata pe o furca, asa cum au aratat Dbird si Erwin.

Sa ai un surub de blocare la nevoie dar binoclul sa fie permanent echilibrat in altitudine. 
Proiectia centrului de greutate a instrumentului sa cada in interiorul bazei trepiedului iar echilibrarea in altitudine sa fie permanenta. 
Daca proiectia cade pe axa verticala a trepiedului, e bine.
Daca va cadea la mica distanta de axa verticala e si mai bine, vei avea moment de torsiune care te va ajuta la manevrare in timpul observatiilor.


Succes maxim, Mircea

Edit: as vrea sa mai adaug o zicala care-mi pare foarte inteleapta.
Exista numai doua feluri de monturi, bune si subdimensionate. Monturi supradimensionate nu exista.