-----------------------------------
saiph
05 Noi 2021 12:06


-----------------------------------
Uneori nu strica sa intredeschizi un ochi atunci cand, dormind, te intorci de pe o parte pe alta :D
De dimineata, pe la 4, am zarit la fereastra un frumos Orion care-mi veghea somnul, asa ca am zis sa vad ce are sa-mi spuna. Si m-am dat jos din pat, am pregatit C6-le, nu l-am mai pus pe montura, ca mi-era ca mai fac una nefacuta, am pus noul ocular de 40mm (facut din obiective recuperate de la binocluri defecte si carcasa printata), filtrul de contrast si.... wow! :shock:
Transparenta a fost destul de buna - a suflat vantul zilele astea, dupa o perioada destul de lunga de calm - se vedea nebulozitatea fina destul de bine - ma refer la cea din afara "cuibului" trapezului, aproape ca se distingea complet bucla care "inchide" M42, inspre Hatsya (iota Ori). S-a vazut ok si M43 si chiar o urma de "alergator". Stele punctiforme pe tot campul (aFOV in jur de 50 grade, e pe 1.25") - not bad. 
Vazand ca asa stau lucrurile, am zis "ia sa vad ce altceva mai vad". Si am luat-o in sus spre Alnitak, am cotit-o nitel mai la Sud si s-a zarit o bucatica de Flame - destul de lesinata totusi. Apoi am continuat mai spre Betelgeuse si am dat de M78 - un pic o provocare sa o vad direct, mai mult indirect aparea ceva mai clar; fara filtru nu prea aveam ce intelege din imagine.
Apoi m-am mai uitat si prin ocularul de 22mm facut inainte de asta de 40, doar la M42, a mai scos inca un "wow", mai incetisor asa, ca dormea lumea.. Forma de pasare cu aripile deschise larg a nebuloasei umplea tot campul.
Dupa care am scos si binoclul 18x70 - fostul SkyMaster 15x70 caruia i-am schimbat ocularele - si m-am uitat la Pleiade si la "sabia lui Orion": chiar a meritat sa schimb ocularele :) stelele sunt mult mai bine definite si cu mai putine aberatii, chiar daca campul aparent e ceva mai ingust. Atat M45 cat si "sabia" erau frumos incadrate in camp, ca intr-o poza.
Apropo, poza cu M78 din atasament nu imi apartine, am cules-o de pe net, doar am ajustat-o ca sa apara cat de cat ca in ocular (mi-a fost lene sa fac desen..) - multumiri si scuze autorului, ca am si uitat sa notez care este el :lol:

L.E.:  Apropo de apropo, nu am mai revenit cu noi poze la planete, pt ca seeingul aici s-a jucat cu noi intr-un mare stil, toata saptamana trecuta - pe Meteoblue ziceau ca va fi "nemaipomenit de exceptional", iar in realitate fierbea ca ciorba de potroace... de luni pana duminica. Asa ca nu va mai arat ce imagini jenibile au rezultat :( Practic, nu am cum sa compar imaginile astea cu cele obtinute cu makul; poate in sezonul urmator, ca sanse de seeing suficient de bun in perioada urmatoare nu intrevad. Macar am mai bibilit la colimare cu ocazia asta :)