-----------------------------------
saiph
05 Noi 2021 23:15


-----------------------------------
Multumesc, Iulian :)

Le multumesc si lui Erwin, gpaunescu, dl Pteancu, si scuze pt "atrocitatea" de substitut de desen prezentat mai devreme :lol: dar pur si simplu nu am mai avut tragere, am urmat calea cea mai usoara. Desenele pe care le-ai facut tu, atat cele pt observatiile prin newtonianul de 114 cat si cele dupa observatiile prin cel de 150, sunt realizate chiar fain de tot :)

Experienta de azi-dimineata mi-a amintit de primul meu telescop, tot de 150, dar newtonian f/6, prin 2006, cand, iarna-primavara fiind, tot pe M42 am pus ca sa vad cum arata prin "galetusa de lumina" :) Nu prea stiam eu asa bine cu colimarea pe atunci, dar se vedea destul de ok si asa. 
Inainte de acel telescop avusesem doar "renumita" luneta 60/700 (cu obiectiv Alcor). 
Ce a urmat, dupa ce am dat newtonianul ala, a fost un adevarat dezmat ATM-istic :lol: cu lunete si telescoape de toate dimensiunile (<=200mm) pe care am putut pune mana.
As vrea sa cred ca m-am potolit, chiar as vrea sa ma cred pe cuvant atunci cand imi spun asta in minte, dar stiu ca undeva, intr-un cotlon intunecos si plin de panze de paianjen, uitat de vreme, zace inca un telescop, unul de 12", de care tip o fi el, ce asteapta (prea) cuminte sa se materializeze.... candva.