-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Noi 2021 19:25


-----------------------------------
Azi, Miercuri 10 Noiembrie a.c.,  la ora 16:45 TLR sau 14:45 UTC, am vazut Venus cu binoclul Sakura 9x60mm. 
Apoi, luand ca repere obiecte terestre precum ramuri de pom si acoperisul casei, am localizat si am vazut Venus si cu ochiul liber.
Focalizarea binoclului am facut-o pe Luna. 

In acel moment, Soarele era la 2 grade si 40 minute deasupra orizontului.
Cu binoclul, Venus era foarte bine vizibil. Cu ochiul liber, asa cum a zis jupiter2009 ... ''odata ce stiam unde sa privesc, o vedeam automat.'' Planeta era vizibila dar trebuia sa o cauti.

Peste un sfert de ora, la ora 17:00 TLR sau 15:00 UTC, Venus era foarte luminoasa in binoclu.
Si ''sarea in ochi'', imediat ce priveam spre zona ei, si cu ochiul liber. 
In acel moment, dupa Stellarium, Soarele era la altitudinea de 14 minute. 

Sa facem un exercitiu de imaginatie.
Daca as fi putut sa vad Soarele, in aceeasi pozitie (pentru el) si din aceeasi pozitie (pentru mine), cu milioane de ani in urma, spre Vest ar fi fost Marea Panoniei conform trecutului descris de Paleontologie.
Atunci Soarele ar fi aparut tangent cu bordul inferior la orizontul scaldat in ceata inserarii, zarit printre jeturile de abur ale balenelor. 
Iar eu ar fi trebuit sa ma aflu pe insula sau peninsula (care desigur ca nu a existat) Aradus Miocenis, sprijinit intr-un ciomag zdravan, pazindu-mi turma de  rinoceri blanosi Coelodonta ...
Timisorenii, seghedinii si targu-muresenii ar fi trebuit sa fie scafandri.
Iar cele sapte case ale domnului presedinte Ciolanis sper sa fi fost toate pe fundul lacului pe malul caruia era Sibiul pe atunci.
Viena, Budapest, Bratislava si Belgrad ar fi fost orase-port. 
Si pe atunci se purtau pilele ...

Mircea