-----------------------------------
gpaunescu
14 Noi 2021 10:36


-----------------------------------
Daca spun tampenii, imi cer iertare, dar vreau sa inteleg fenomenul.

diafragma de camp (field stop-ul) ocularelor de focala lunga depaseste in diametru diafragma centrala a instrumentului.
la c6 am masurat 27mm, cat am si la ocularul de 40mm de care ziceam

trebuie sa mai studiez cu este cu "field stop"; nu am inteles pe deplin conceptul. Prin "diafragma centrala a instrumentului" intelegi diametrul gaurii din fundul tubului, prin care iese lumina afara spre ocular?


Ma intreb daca nu e mai buna combinatia diagonala de 2" + ocular 2" (32mm)? Gandindu-ma la intrebarea lui Erwin, daca sunt limitat la 1,25", mi-am dat seama ca imi lipseste o numai o diagonala pe 2" ca sa pot lua un ocular de 2". La lunete am 2" si la SCT am adaptor de 2" (il am pt a putea atasa o camera). La SCT daca ajuta o diagonala de 2"?

...Nu e chiar complet desenul, important nu este centrul campului, care e un punct ci planul/cercul din planul focal, care pe margini nu primeste raze ca unele se lovesc de obstructiile din tub/focuser sau ce are el pe acolo. Focal reducerul nu cumva baga si mai multa vignetare?
La TV32 fieldstopul e tot 27mm.

Din ce ai desenat acolo, da ar fi posibil sa existe o vignetare introdusa de tubul pe care culiseaza oglinda, pt a focaliza; si ar putea sa fie mai evidenta atunci cand oglinda este impinsa mai mult spre corector. 
Dar asta cred ca, dupa parerea mea, ar fi o greseala de proiectare si constructie a SCT-ului. Si nu cred ca ar avea legatura cu adaugarea unui reducator, care se face in spate (cel pe care il am eu - mai sunt si altele care se adauga in locul oglinzii secundare, dar e altceva), dupa ce lumina iese din tub.

Din cate am inteles, reducatorul micsoreaza focala, dar dupa ce lumina trece de el. Deci inaltimea "conului de lumina", care se incheie in punctul focal, se scurteaza dupa ce trece prin reducator.
In felul acesta unghiul de la varful conului, devine mai mare. Poate asta sa duca la o vignetare, dupa reducator, data de diafragma ocularului (daca am inteles bine ca asta e field stopul ocularului)?

Eu am considerat ocularul, un ansamblu de lentile, care are o distanta focala, ca orice lentila simpla; dar aici s-ar putea sa gresesc si de asta sa nu-mi fie clar.