-----------------------------------
gpaunescu
16 Noi 2021 10:33


-----------------------------------
Eu as lua Skywatcher 102/500 in loc de 120/600. Ultima s-ar putea sa aiba aberatii cromatice mai mari decat prima.
DIn acest motiv am luat 90/500 si nu am luat 102/500. Desi ulterior am vorbit cu cineva care are aceasta luneta si mi-a confirmat ca si la 102/500 aberatiile sunt in limite de bun simt si el e foarte multumit, chiar si la planete.

Am auzit, personal nu am avut, ca la Bresser calitatea la partea mecanica, nu e chiar asa buna. Probabil de asta vine si cu asa multe accessorii.

La Skywatcher vei gasi si mai usor accesorii daca vei voi un upgrade ulterior.

In alta ordine de idei, as prefera montura azimutala. E mai usor de folosit, decat cea ecuatoriala, daca este manuala.

Aici gasesti  cu montura azimutala si ceva configuratii sunt posibile.

https://telescop-expert.ro/telescop-refractor-skywatcher-startravel-102-500-az3_99746

Si inca ceva: 120/600 din linkul tau vine cu aceiasi montura AZ3 ca cea de mai sus. Cum 120/600 e mai grea, probabil ca va fi mai putin stabila pe aceasta montura (tremurat, care poate deveni enervant).

Desi vin cu ceva oculare, probabil ca va trebui sa cumperi si oculare ceva mai bune. Eu am incercat pe Omegon 90/500, acromat si un ocular Plossl si un ocular ultra flat de la APM si merita diferenta de bani.
Si prisma e de 45 grade, probabil ca va trebui sa iei una la 90 grade pentru tintele din aproprierea zenitului.