-----------------------------------
Mircea Pteancu
19 Noi 2021 01:28


-----------------------------------
Valy

Multumesc pentru semnalarea articolului.
Te rog sa nu o iei la modul personal, tu doar ai semnalat articolul.
L-am citit si este superficial.
Am de facut mai multe observatii legate de acest articol despre care sfatuiesc sa nu fie in nici un caz folosit ca sursa bibliografica deoarece este impanat cu mituri si inexactitati.

Comentariile mele ref articolul ''Cine a inventat cu adevarat telescopul astronomic'' al lui Mihai Morcovescu din ''Libertatea'' :
1) Numele corect este Hans Lipperhey nu Lippershey , lucru lamurit deja la sfarsitul secolului XIX
2) Povestea cu copiii jucandu-se cu lentile este exact cum am spus o poveste. In atelierul lui Lipperhey un strain ramas pe veci neidentificat a comandat niste lentile convergente si divergente. Le-a verificat in fata lui Lipperhey cat sunt de bune, daca functioneaza ca luneta. Nu i-a fost greu lui Lipperhey sa-i repete gesturile si sa descopere la ce i-au trebuit lentilele acelui gringo.
3) Articolul eludeaza cafteala pe care olandezii le-au tras-o spaniolilor datorita unuia dintre cele trei binocluri pe care Lipperhey le-a construit pentru Printul Mauritius, print de Nassau. Cu binoclul respectiv, printul care era si comandant suprem al armiei olandeze, a spionat pregatirile si dispozitivul de lupta spaniol si i-a intampinat cum se cuvine. Episodul acesta razboinic era inclus in cursul predat studentilor sai de catre renumitul astronom Cristopher Scheiner.
Am descris partea aceasta a istoriei lunetei si binoclului in articolul ''Istoria binoclului- Fragmentarium'' din ''Pasi spre infinit'' nr. 42 

 https://www.academia.edu/44150388/Istoria_binoclului_Fragmentarium

4) Telescopul reflector,inteles ca instrument optic cu obiectiv oglinda, a fost inventat de catre James Gregory, vezi cartea sa ''Optica Promota'' , publicata de acesta in 1663 (disponibila pe Google Books, de exemplu).

Gregory a publicat descrierea teoretica a telescopului care-i poarta numele.
Idei similare au avut ,chiar mai devreme B. Cavalieri si , in mod deosebit, parintele iezuit Marin Mersenne, in 1636.
Prototipuri functionale de telescoape Gregory au construit Robert Hooke, Februarie 1673 si John Hadley - trebuie sa caut in arhiva data.

Isaac Newton a inventat doar reflectorul care-i poarta numele in 1668.
Comentatorii care vad lumea in alb/negru afirma adesea despre Newton ca este inventatorul telescopului reflector deoarece el a prezentat un prototip functional.
Telescopul Newton este un instrument minunat si prin cele scrise mai sus incerc doar sa lamurim unele detalii nu as vrea pentru nimic in lume sa stirbesc gloria bine meritata a inventatorului sau.

5) In schimb, Morcovescu ii acorda lui Galileo calitatea de inventator al lunetei care pe nedrept ii poarta numele. Desi insasi Galileo recunoaste in Sidereus Nuncius ca a obtinut o descriere sumara a lunetei olandeze de la studentul sau francez Iacobo Badovere din Lutetia , numele latinesc al Parisului.
Citind cele de mai sus, este clar ca dintre toti, Galilei merita cel mai putin denumirea de inventator.
Dar pentru ca globalistii sunt feudalii de tip nou (si la ei se poarta din nou temenelele si pupincoorismul) ,dl. Morcovescu a gasit corect sa puna in articol numai portretul lui Galilei.
Ca Galilei a copiat o idee a unui instrument care se vindea deja la Paris si a pretins ca este inventatorul , nu-i bai.
Insa Doamne fereste, daca lui Galileo i s-a parut ca Simon Marius i-a copiat o inventie, un compas militar cred, l-a urmarit pe acesta si de dincolo de mormant.

Deci nu recomand articolul din Libertatea.

Mircea