-----------------------------------
dmtr69
29 Noi 2021 15:28


-----------------------------------
Bine ai venit pe forumul nostru.
Cele trei telescoape nu le-as incadra la categoria "table top", acelea fiind de apertura mica (76-100mm) si nu pot fi utilizate daca nu le urci pe ceva. Masochistii pot sta pe burta si in genunchi  :D
Cele trei sunt telescope serioase. O regula in astronomia vizuala este sa-ti iei cea mai mare apertura pe care ti-o permiti. Daca intervine factorul portabilitate, trebuie sa specifici cat de portabil. Vrei sa-l iei in rucsac si sa mergi pe munte sau sa-l pui pe bancheta masinii?
 Dintre cele trei eu as alege modelul Bresser. PRO: Apertura mai mare decat Vixen-ul, are tub intreg (nu trebuie sa-l colimezi de fiecare data), focuser de 2" (te va ajuta daca o sa faci vreodata astro-foto cu o montura ecuatoriala). Contra: trebuie sa afli daca secundara nu poate fi colimata (poate este un capac peste suruburi). Daca nu poate fi colimata, fie va trebui sa investesti intr-un "spider" si sa faci putin DIY,  fie iei in considerare Vixen-ul -cu problemele care pot aparea pe viitor, daca vrei sa faci poze cu el, cu schimbarea focuserului, oglinzii secundare, scurtarea tubului.
 In ce priveste calitatea opticii, nu cred ca este vreo diferenta. Cred ca tine de noroc mai mult, pentru ca nu-ti dau un certificat cu testarea lor. Eu fac poze cu SW de multi ani si sunt multumt de el.
*"Telescop Vixen N 130/650 R130Sf OTA" Daca Sf vine de la sferic, mai bine te orientezi spre cele cu oglinda parabolica.