-----------------------------------
Mircea Pteancu
03 Dec 2021 01:57


-----------------------------------
Hm ...  :cry: ... daca pentru luneta de 102mm ai pus 10 centi, atunci eu cu luneta de 60mm am pus pumnul ala de nano-monede de sub cea de 10 centi ... :oops:  :oops:  :oops:

Azi, pe la amiaza, am discutat cu un coleg de forum (si) despre colimare.
Asa ca dupa- amiaza, pe cand chinuiam o piesa in ''Da Hauz O' Pain'', imi intra in raza vizuala newtonianul de 76mm F/9. Cel care m-a dezamagit recent.
L-am luat si l-am recolimat, incepand insa, asa cum cere protocolul, cu centrarea prismei care tine locul secundarei.
Pe seara, cerul a fost inundat de nori.
Dar noroc cu matza mea care refuza sa accepte ca vara s-a terminat si-si serveste gustarile afara.
Am avut astfel ocazia sa vad ca, in mod misterios, spre Sud-Vest erau sparturi consistente in stratul de nori.
Am luat rapid ceva calduros in spinare si trei oculare. Reflectorul de 76 mm se poate transporat cu doua degete, cu tot cu trepied. Asa ca eram rapid ''back to business''.

Am vazut la 70x si la 117x, faza lui Venus, cu terminatorul foarte concav.
La 28x/Plossl 25mm, se vedeau in acelasi camp cu Venus doua stele la Est (h1 Sgr+h2 Sgr) si una la Nord= HIP 96274.

Jupiter avea doi sateliti galileeni apropiati intre ei la Est si doi cu distantare sociala la Vest.
Pe discul planetei se vedeau bine NEB si SEB si vag NTB.

Saturn a prezentat discul,inelul, satelitul Titan si promisiuni de imagini foarte frumoase ...pentru alta data.

Epsilon 1-2 din Lyra a fost excelent separata in patru componente la 70x.
Zeta Lyr a fost larg separata; ca si Alfa Cap ca dubla si Beta Cap cu trei companioni.

Am mai observat roiul Alfa Per si Gamma And ca dubla frumos si discret colorata.

Gama Ari a fost excelent separata.

M-a incantat observarea companionului lui Polaris la 70x si 117x.

Sunt obiecte putine pentru doua ore de observatii dar a trebuit sa stau la copca cerului senin, sa prind scurtele momente dintre norii grabiti.

Concluzie: colimarea mai buna si ,in mod deosebit, centrarea mai corecta a secundarei ''isi merita toti banii''!
Dar nu de acolo am eu cu ce sa incerc sa-l concurez pe Marius ...

Cer senin, Mircea