-----------------------------------
mihaig
07 Dec 2021 18:23


-----------------------------------
Salut,

Sunt multe imbunatatiri pe care le poti face si care iti vor schimba sensibil in bine instrumentul."Si nu vorbesc din teorie,fac  asta de cel putin 15 ani,Sa o luam pe rind:

1.Acoperire interna cu velur.Nu mai e nevoie sa comentez despre avantaje,gasesti singur pe net;Mai jos o poza a unui dob de-al meu;asa arata lumina reflectata inainte si dupa velur.

2.Innegrirea marginii oglinzii;daca te uiti atent la ea,marginea e pe o portiune de 1-2 mm inclinata la aprox 30-40 grade,neargintata  si stralucitoare;iti reduce din contrast;se innegreste cu un marker negru,cu atentie;Vezi poza

3.Arcurile oglinzii principale;nu am intilnit inca arcuri de calitate;trebuiesc schimbate pentru a tine colimarea;vezi foto

4.Suruburi modificate pt colimarea secundarei;scapi de emotia umblatului cu cheia deasupra oglinzii mari;eu le-am facut din piese de Lego(roti de la masinute) si suruburi de 4.Vezi poza

5.Capison de protectie contra luminii parazite si a aburirii secundarei;din izopren,cca 40-50 cm peste marginea tubului;nu o sa ti se mai abureasca secundara;vezi poza

6.Ventilatie;un aspect foarte important;un ventilator in spatele principalei ajuta la racirea mai rapida a oglinzii;in acelasi timp.din cauza racirii neuniforme,se induce astigmatism/overcorrection in oglinda;o solutie profesionala e asa numitul CVS(Complete Ventilation System)care asigura racirea uniforma a oglinzii si inlatura stratul stationar de aer din fata oglinzii;cei care l-au folosit spun ca da rezultate foarte bune;eu l-am prevazut in constructia dobului de 16 inch.
Aici ai un video demonstrativ:
https://www.youtube.com/watch?v=8vn2wkkR_N8

Cea mai importanta chestie este sa verifici calitatea oglinzii;pentru asta poti sa construiesti un tester Foucault si unul Ronchi;iti vei face o idee in mare despre cit de buna e oglinda ta;fiind chinezarie,vei descoperi ca nu e atit de buna cit crezi...desi ai putea fi unul din foarte rarii norocosi posesori al uneia ok.