-----------------------------------
Niky360
12 Dec 2021 03:03


-----------------------------------
Excelent Iulian, cred ca am folosit si eu aceasta metoda in trecut de eliminare a gradientului, cel mai probabil anul trecut cand era cometa Neowise.
Acum prefer sa jonglez cu GradientXTerminator, desi uneori nici el nu face fata la unele chestii.


Avand in vedere ca in postarile trecute s-a discutat despre metode de stack-ing in PS, vin cu o solutie pentru a elimina alinierea manuala a stelelor in PS sau a reduce acest pas cu 95% pentru ca dureaza foarte mult sa luam fiecare poza si sa o suprapunem cum trebuie peste precedenta in PS. 

Pentru acest lucru vom folosi Sequator in care avem optiunea de a selecta din "composition", "align only" astfel se vor creea imagini copie aliniate toate "pe stele" si pregatite pentru a putea fi direct stack-uite in alte programe de procesare. (poza 1-2). Vom pune toate imaginile pe care dorim sa le aliniem in Sequator ca light-uri. Desi ne va cere si output-ul si Sequator oricum va face un stack din aceste imagini, il putem ignora fiindca in folderul cu imaginile originale vor aparea si cele aliniate.

Eu de obicei dupa acest pas deschid aceste imagini in Lightroom, si le fac un crop ca sa scap de marginile taiate (poza 3). Daca vrem sa le salvam asa crop-ate tot pe bara de jos unde sunt selectate toate pozele apasam click-dreapta si dam pe "export" si selectam unde vrem sa fie salvate. (poza 4).
Cine nu vrea sa le faca crop din Lightroom o poate face ulterior in PS. 
De aici, ori deschidem direct din Lighroom aceste imagini in Photoshop, ori le deschidem noi separat avand deja imaginile salvate. Ca sa deschidem direct din Lightroom, apasam clickdreapta si selectam "edit in" - > "open as layers in Phostoshop" (avem grija sa avem toate imaginile selectate sau cel putin cele pe care vrem sa le stack-uim) (poza 5)

De acum incolo ne mai ramane doar sa revizium noi imaginile si sa le eliminam pe cele miscate (daca avem sau nu am facut-o deja inainte). In 99% din timp stelele ar trebui sa fie deja aliniante, este posibil uneori sa mai existe 1-2pixeli nealiniati astfel ca vom verifica noi repede fiecare imagine folosind modul "difference". Daca stele vor disparea sau cel putin mijlocul lor va aparea ca o bulina neagra, inseamna ca alinierea este buna (poza 6) daca nu, si avem acei 1-2 pixeli nealiniati ea va arata asa si le vom ajusta noi rapid. (poza 7). Important este sa "dispara" cat mai mult din stea atunci cand facem corectiile, chiar daca pe exterior ar putea ramane acel halou cum este in pozele mele (am folosit imaginile de ieri si in mare parte au fost miscate din cauza vantului puternic, de aceea nu am stelele perfect punctiforme si sunt mai alungite sau mai umflate.

De ce partea cu Lightroom am pus-o in mod "italic" pentru ca poate fi sarita si putem deschide direct imagnile aliniate in PS si face acolo ajustarile in aliniere (daca este nevoie) si crop-ul, doar ca eu folosesc LR pentru a si salva imaginile crop-ate.