-----------------------------------
Mircea Pteancu
15 Dec 2021 19:11


-----------------------------------
Gabriel

Din specificatiile de la linkul dat de tine rezulta ca ar trebui sa fie o prisma Amici.
Dar ca sa fii sigur, incearca sa vezi un text prin luneta cu acea diagonala.
Daca poti citi titlul, de pilda, fara sa trebuiasca sa faci nici un fel de inversari mentale, e bine, este o prisma Amici.

Despre Telrad: eu insist si recomand RDF deoarece este cel mai ieftin cautator 1x. Telradul este insa categoric mai bun. Unele RDF-uri mai scumpe au cercuri luminoase de marime data , de pilda de 2 grade si care incearca sa imite Telradul  pentru a oferi optiuni de cautare mai bune.

zoth

Prin cautatorul RACI vezi cerul cam ca prin binoclu, fara ca imaginea sa fie inversata nici stg-dr, nici sus-jos.
Dar am spus ''cam'' deoarece orientarea imaginii este influentata de pozitia prismei fata de verticala.
Deci daca vreau ca sa vad imaginea unui stalp vertical ca fiind la verticala trebuie sa fiu atent ca prisma sa fie la vericala.Daca va fi inclinata spre dreapta mea, stalpul cu intreaga imagine, imi va apare inclinat spre dreapta.
Cautarea pe arii largi prin RACI este dificila din cauza faptului sa privesti la 90 grade fata de axa optica.
Pe arii mici insa imaginea este congruenta cu realitatea si efectuezi cautarea foarte comod.
RDF-ul si Telradul au marea calitate ca iti arata ''exact'' directia in care ''priveste'' axa optica a telescopului. De aceea te ajuta sa plasezi cautatorul RACI in zona dorita.
Odata ajuns acolo, acesta iti gaseste obiectul, asterismul sau punctul cautat.
Aceasta combinatie nu este inventia mea dar de cand i-am prins spilul, ma ajuta foarte mult.
Cred ca te-ar ajuta si pe tine si pe ceilalti amatori care trebuie sa va confruntati cu poluare luminoasa intensa si care ''sterge'' stelele slabe care sunt necesare pentru cautarea conventionala ''star hopping'' prin cautator. RDF-ul iti permite sa orientezi cu o precizie mult mai mare axa optica a instrumentului fata de stelele luminoase care razbat prin poluarea luminoasa. Incerci sa formezi cu acestea figuri geometrice, asemenea cu cele pe care le face in atlas obiectul cautat cu cele care le vezi in realitate pe cer.
La scara mica insa, este adevarat, RDF-ul este mult mai imprecis decat cautatorul cu marire.
In dobsonianul meu de 200mm, diametrul punctului rosu este aproximativ egal cu campul vizual al ocularului Plossl de 25mm la 51x, deci cam un grad.
Pe scara mare, de zeci de grade, afirm cu siguranta, din experienta, ca precizia orientarii cu RDF ( si Telrad si laser, doar presupun) depaseste orice aproximare prin oricare cautator standard sau RACI.

Mircea