-----------------------------------
iulian90
19 Dec 2021 22:27

Cautator Telrad homemade.
-----------------------------------
Buna seara tuturor.

Prezint un cautator tip Telrad construit in regim DIY, zilele acestea. :) L-am construit pentru telescopul de 150/1400mm Seben, pentru a usura orientarea telescopului, pe langa cautatorul 16x60 care il are montat deja de mai bine de o luna, in locul cauatorului 10x50. Daca il cumparam din comert, costa cel putin 300 lei nou, sau cel putin 200 lei SH (dar nu prea se gasesc SH).

Am cautat si m-am informat pe net despre constructia unui cautator tip Telrad si mi s-a parut relativ usor de replicat , asa ca am zis sa imi construiesc si eu unul. :)

Partea cea mai dificila a fost confectionarea ecranului cu reticul, care trebuie sa se vada rosu pe fond intunecat, dar am depasit si aceasta parte. 
Ecranul cu reticulul l-am confectionat dintr-o bucata de carton negru A4, in care am crestat 4 arcuri de cerc cu un cutter, care formeaza un cerc si o gaura in centru ,data cu un ac. 
Diametrul reticulului este de 6,5mm, corespnzator unui unghi de 1,5 grade, privit cu ochiul liber de la 25cm distanta, iar prin colimator imaginea este marita de 2,5x, reticulul observandu-se sub un unghi de 3,8-4 grade, aproximativ egal cu campul cautatorului de 60mm de pe telescopul de 150mm. 
In spatele ecranului am pus o bucata de folie translucida mata care sa uniformizeze lumina. 

Ecranul impreuna cu folia le-am lipit de un mic buton, in care am fixat un led rosu, care sa lumineze ecranul cu reticul. Carcasa cautatorului nu a fost prea greu de confectionat, am folosit textolit de 5mm din care am decupat cu bomfaerul piesele componente pentru carcasa. 
Ca colimator am folosit un mic obiectiv acromat de 20mm diametru cu focala de 100mm pe care l-am fixat in carcasa intr-o decupatura circulara ,sub geamul reflector al cautatorului. 

Pentru reflectarea luminii proveninte de la ecranul cu reticul, in unghi de 90 grade, am folosit o prisma de binoclu, pentru ca oglinzi din ce mai am eu, de la diagonala sau fosta secundara a telescopului de 150mm sunt prea mari si nu incapeau in carcasa cautatorului, in plus de asta prisma a fost mai usor de fixat, intr-un suport de tabla, in care am fixat trei suruburi de colimare, cu arcuri, care trec prin partea din spate a carcasei cautatorului iesind in afara, fiind fixate cu trei piulite speciale pentru colimarea prismei cautatorului si implicit a imaginii reticulului ,cu axa telescopului, nemaifiind nevoie de sistem exterior de colimare a cautatorului tip Telrad. Acesta este avantajul acestui tip de cautator.  :) 

Ca geam reflector am folosit un geam de la o lanterna, de forma circulara, cu grosimea de 2mm, care l-am decupat in parti cu diamantul si l-am fixat prin lipire de carcasa cautatorului, sub un unghi de 45 grade fata de axa obiectivului colimator, prin care sa se reflecte imaginea reticulului ,dar sa se vada totodata stelele prin el ,suprapuse cu imaginea reticolului. Prezinta o oarecare dedublare a imaginii dar nu e prea derajanta. Banuiesc ca la cautatorul Telrad original ,geamul are o suprafata exterioara tratata antireflex iar cealalta suprafata pe care se reflecta imaginea cu reticolul, fara antireflex in acest fel imagiena nu mai apare dedublata. Oricum, in cazul cautatorului facut de mine ,dedublarea nu se vede decat din anumite unghiuri, mai in afara axei optice. 

Bateriile nu le-am putut monta in interiorul cautatorului, pentru ca sursa de lumina cu ecranul cu reticul  a trebuit montat tocmai aproape de capatul celalalt al cautatorului ,iar daca montam inauntru bateriile 
 obturau lumina provenita de la ecran, asa ca le-am fixat in afara pe carcasa, pe partea de dedesubt, impreuna cu intrerupatorul si 2 rezistente, pentru doua trepte de iluminare, mediu si slab luminos, necesar mai ales la orientarea in zone ale cerului ,cu stele greu vizibile cu ochiul liber. :) 

Mai am sa-i fac un suport de fixare pe telescop si cand vremea se va insenina o sa fac proba la noul cautoator tip Telrad. :) 

Pe viitor o sa incerc sa replichez si un cautator cu punct rosu (RDF), care ar putea fi chiar mai simplu de construit si ar fi mai compact si mai usor decat Telrad-ul. :)