-----------------------------------
Mircea Pteancu
20 Dec 2021 01:16


-----------------------------------
Am un scor foarte scazut de observatii pe Decembrie, din cauza cerului mereu acoperit de nori.
In seara de 15 Decembrie, am avut ''ultima oara'' placerea de a manui un telescop.
A fost luneta cu obiectiv zoth 60x828mm la care am folosit ocularul zoom Seben 24-8mm cu prisma diagonala pentru 35x - 104x. Si 83x cu Plossl Sirius 10mm. La 138x cu Plossl 6mm n-am mai ajuns.
Singurul obiect vazut si acela printr-o perdea subtire,de transparenta variabila, de nori in miscare rapida, a fost Luna.

Am putut vedea, in ciuda conditiilor ca de razboi, multe detalii pe suprafata Lunii: cratere, munti, conuri centrale de cratere, cratere secundare. Langa un crater am vazut chiar si o rila.
Dupa ce s-a vazut pentru cateva momente Aldebaran, am incercat la un moment dat sa prind Pleiadele, cu RDF-ul, prin norii subtiri. Dar nu am reusit.

Am zarit doar cateva stelute anonime de langa Aldebaran.
Cum am spus in raportul observatiei cu luneta zoth 90x600mm din 3 Decembrie, steaua estica din Theta Tau este de culoare alba-crem iar cea vestica este galbena.
As mai fi vrut sa vad perechea Theta 1-2 Tauri pentru a verifica daca perdeaua de nori influenteaza culoarea vazuta a stelelor dar nu am reusit nici asta.

Unii vor spune ca am pierdut timpul. Asa o fi dar nu intrutotul.
Nu am incheiat ''chiar cu mana goala'' aceasta tentativa de observatie.
Am comparat pe Luna, in conditiile descrise, ocularul zoom Seben la 104x cu ocularul Sirius Plossl 10mm.
Ocularul zoom se potriveste oarecum foarte natural cu luneta 60mm F/14. Este foarte fain sa poti trece foarte rapid si comod de la 35x la 104x si cu imagini foarte bune.
Dar numarul mai mare de lentile care fac posibila acest mic miracol, taxeaza calitatea imaginii.
Desi 83x, obtinut cu Sirius Plossl 10mm este cu 25% mai mic, imaginea a fost mai bogata in detalii la acest grosisment decat la 104x obtinut cu zoom 8mm.
Pe cand am intentionat sa compar imaginile cu zoomul adus ''matematic la f=10mm, norii au intunecat pana si Luna. 

O mica retrospectiva si un comentariu ...
In 1990, cand am construit cu o oglinda Beches dobsonianul 160mm F/9 , am avut un singur ocular Kellner f=20mm. 
Oculare se gaseau de cumparat in Ungaria dar un ortoscopic Zeiss costa cam cat salariul meu ''selenar''. A durat ani, multi, pana ce am ajuns sa am o trusa de oculare, corcita si peticita, completata cu alte oculare de provenienta militara, cu un Barlow extras dintr-un soi de teodolit, cu oculare de microscop rusesti sau remontate din monoculare si binocluri raposate sau asasinate cu sange rece pe altarul unui scop mai maret.
Primavara a venit abia prin 2005 cand firma Alcor din Bucuresti a spart gheata si au devenit accesibile si in Romania telescoapele si accesoriile lor.
Intai ne-am indestulat si apoi, scuzati opinia cu care nu vreau sa ofensez pe nimeni, am devenit rasfatati.
Am inceput sa privim piezis ocularele Plossl ... iaca niste capace de oculare, acolo si ele.
Ce n-as fi dat eu in 1990 sa am la dispozitie ocularele (nici macar Plossl) ci Kellner Barium, zise pe la noi Super, cu focale de 25mm, 20mm,10mm si 3,6mm.
N-am nici un contract de marketing cu dealerii dar cred ca lucrurile merg intracolo incat merita sa ne pupam ocularele (mai mult sau mai putin fitzoase), pe fata si pe dos. 
Si poate n-ar strica sa umplem, cat se mai poate, buzunarul mare de pardesiu sau chiar o galeata cu ''dopuri''.
Experienta observatiei din 15 Decembrie mi-a reamintit cat de bun este ocularul Plossl si ca, foarte probabil, in viitor vom socoti in termeni de salarii ''selenare'' atunci cand vom medita despre telescoape si accesoriile lor.

Mircea