-----------------------------------
Erwin
20 Dec 2021 09:11


-----------------------------------
Da, am încercat &#537;i rezultatele sunt surprinzătoare. Câmpul lor este relativ îngust, la fel ca la un plossl clasic, dar imaginea este bine corectată până la marginea câmpului, stelele sunt punctiforme. Sunt mai performante decât un plossl simplu &#537;i lucrează bine &#537;i pe instrumente cu focala mai scurtă. 

Mihai Saiph le-a &#537;i finisat pe ale lui, cu barrel &#537;i corp imprimat pe o imprimantă 3D. Eu am făcut 3 bucă&#539;i dintre care cel cu perechi de 30 &#537;i 40mm a fost cel mai reu&#537;it &#537;i primul pe care l-am folosit intens, mai ales pe post de ocular căutător deoarece avea focala în jur de 40mm. Mai am un monstru făcut din 4 obiective de 50mm &#537;i unul micu&#539; de 4x30mm. Urmează să desfac ni&#537;te oculare de binocluri mici, de buzunar cu prisme roof stricate din care să încerc să construiesc un RDP de focală scurtă folosind 4 dublete mici. La exemplarul meu 30-40 am avut un corp improvizat &#537;i lipit cu bandă din elementele de la celula originală a binoclului a&#537;a că lentielele nu erau perfect colimate pe axa optică &#537;i nici nu erau înegrite pe margine a&#537;a că aveam coma la stelele strălucitoare. Urmează să-i fac un corp corespunzător, este un ocular "de &#539;inut".