-----------------------------------
Mircea Pteancu
21 Dec 2021 22:13


-----------------------------------
Pe saiph il inteleg ca se opreste la 42mm ( C6, nu-i asa?) dar Erwin poate sa mearga linistit ''mai departe'' pentru Cassegrain 200mm F/15.
Atasez recomandarea de oculare a lui Texereau unde vedem un ocular cu focala de 75mm pentru G=40x pe un Cassegrain 200mm F/15 sau pe o luneta echivalenta.

Cu obiectivele  D=50mm F=190mm asta inseamna (cred eu) ca intre cele doua grupuri de cate doua lentile va trebui lasat un insterstitiu ceva mai mare dar nu ca la un Ramsden totusi.
Un asemenea ocular trebuie sa fie musai in format 2'' si va avea diafragma de camp si pupila de iesire zdravan distantate fata de lentile. Poate pe la 50mm distanta fata de planul median dintre grupuri.

Comentariu: documentul PDF din care am extras acest tabel nu contine pagina de titlu ca atare nu pot decat sa presupun ca tabelul atasat face parte din editia din 1961 a cartii CTA a lui Texereau  sau una ulterioara.
Prima editie din 1951 s-a ocupat numai cu reflectorul newtonian 200mm F/6 sau F/8.
In aceasta editie originala, inca intalnim recomandarea lupei triplet Steinheil , a ocularului Kellner si chiar a ocularului Ramsden, a ultimului numai pentru reflectorul 200mm F/7.

Discutia si indrumarile pentru construirea unui reflector Cassegrain a fost inclusa de Texereau incepand cu editia doua din 1961. Incepand cu aceasta editie, Texereau introduce in comunitatea astronomica ocularul Plossl. Clave a comercializat oculare Plossl f=75mm.

Nu stiu daca vor fi mai bune decat Plossl Clave dar cu obiective de binoclu vad ca se pot construi oculare care sa incerce sa atinga sau chiar sa depasesca acel nivel. Credeti-ma ca nu va fi chiar asa de usor.
Am avut o singura data ocazia sa observ printr-un Plossl Clave (trimis in tara de Jean Dragesco) si a trebuit apoi sa beau mai multe paharele de tuica sa nu lesin.

Succes, Mircea