-----------------------------------
saiph
21 Dec 2021 23:06


-----------------------------------
Cosmin, inca un amanunt de ordin constructiv: cand te apuci de treaba, monteaza dubletele ocularului invers decat in desen. Probabil dintr-o intamplare nefericita desenul a fost facut prost chiar daca descrierea e corecta. Fiecare pereche de dublete trebuie montata cu lentilele pozitive una spre alta.

Spor la treaba!

O, da, corect :) buna remarca, Zoth. ochi de optician, n-ai ce-i face :D
Si eu tot asa le-am asamblat, cu suprafetele cele mai bombate una spre cealalta. 

Pe saiph il inteleg ca se opreste la 42mm ( C6, nu-i asa?) (...)
Exact :) 50mm ar fi o focala inutil de mare. Bine, nu zic ca nu mi-ar prinde bine o pupila de 5mm :D doar ca as avea un camp jumatate vignetat. Asa, cu cel de 40mm - cel mic si grasun, pe care l-am facut ultimul, cu barrel pe 1,25" (cel mic si zvelt are 22mm) - obtin pupila de 4mm, destul de ok pt deep sky, mai ales cu un filtru de contrast sau LPR, nici nu am nevoie de altceva, cu atat mai mult cu cat vignetarea este ca si inexistenta, iar stelele ies din camp sub forma de puncte. Apropo, am comparat 40-ul asta cu 40-ul primit cado' de la tipul care mi-a vandut C6-le, si vreau sa zic ca-i da na-na de la jumatatea terenului, cu bolta :lol: