-----------------------------------
Erwin
22 Dec 2021 09:22


-----------------------------------
Bravo!

Pune un poten&#539;iometru pentru reglajul intensită&#539;ii, te va ajuta pentru reglaj pentru că bateria se va descărca în frig &#537;i vei avea o scădere prea mare a luminozită&#539;ii (asta dacă nu ai pus un stabilizator de curent). LED-urile se alimentează la curent constant, e important pentru a le prelungi via&#539;a. 

Laserul verde se folose&#537;te ca atare, dar cu intermiten&#539;ă &#537;i cu o rezisten&#539;ă de încălzire pentru că altfel de la frig raza slăbe&#537;te mult &#537;i nici nu se mai vede. Plus că este periculos, nu e bine să te ui&#539;i prea mult la razele verzi, î&#539;i strică acomodarea la întuneric &#537;i în caz că nimere&#537;ti vreun avion, pilo&#539;ii te pot pârî la poli&#539;ie. În niciun caz nu e OK să folose&#537;ti reflexia ca la RDF &#537;i să-&#539;i intre raza în ochi. Eu am mai folosit pe câmp sau din balcon, cu grijă să nu deranjez avioanele sau colegii care fac astrofoto. Am unul de putere mare, cu baterie Li-Ion pe care îl &#539;in în buzunar, la căldură. Poate fi utilizat trecând raza prin căutător sau direct prin ocular. Un dop din plastic la ie&#537;irea lui ajută la pozi&#539;ionarea pe ocular. 

Cred că pentru RDF, în locul laserului ro&#537;u e mai sigur un led cu focalizare corespunzătoare a fasciculului.