-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Dec 2021 18:00


-----------------------------------
Stelele, cu anumite exceptii, emit lumina in intreg spectrul si de aceea, pe cale de consecinta, nu exista filtru pentru galaxii. Acestea avand lumina majoritara data de stele, au imaginea slabita, deoarece este intunecata de catre filtre. Este firesc ca majoritatea stelelor individuale ''sa o ia in freza'' din cauza filtrelor si sa se vada mai slab luminoase sau sa nu se vada deloc.

Totusi, steaua foarte slab luminoasa care este foarte apropiata, aproape tangenta la M57 - si pe care o vad fara filtru - se vede si prin filtrul UHC Optolong.

Ideea de baza in privinta filtrelor este aceasta: filtrele sunt destinate vizualizarii nebuloaselor, pe acestea trebuie sa le cautam si sa le observam cu aceste accesorii. Nu stelele pentru care nu exista filtre. Vorbind iar despre UHC Optolong pe care-l cunosc, pot sa va spun ca uneori, in seri de transparenta foarte buna si cu aer de umiditate redusa, am vazut chiar fara filtru Nebuloasa Maia/ NGC 1432 din Pleiade. Cu UHC insa este vizibila in orice seara cu cer curat, fara pacla atmosferica.
In schimb, Nebuloasa Merope sau Nebuloasa lui Tempel / NGC 1435 am vazut-o numai si numai cu filtru UHC.
La fel ca la NGC 1435 stau lucrurile cu Bubble Nebula / NGC 7635, cu Nebuloasa America de Nord / NGC 7000, cu complexul de nebuloase Veil (NGC 6992-NGC 6995-NGC 6960+Pickering's Triangle), cu Running Man Nebula /Sharpless 2-279, cu Nebuloasa Helix/ NGC 7293 etc.
Cu filtru UHC vad acolo niste ceturi slab luminoase si atat. Dar fara filtru se vede ''nada'', ''niente'', ''semi'', ''nimic'' ...

Vrem sa vedem stele, observam fara filtre.
Vrem sa vedem nebuloase, folosim filtre si acceptam niste efecte secundare.
Altminteri ajungem iar la discutiile amuzante de gen ''mi-am luat o luneta cu obiectiv acromat  F/5 si sunt nemultumit ca nu pot observa cu ea planetele la mariri mari. Ce trebuie sa fac ?''.
Dintotdeauna, la asemenea intrebari, raspunsul corect imi pare a fi ''foloseste instrumentul pentru scopul pentru care a fost construit''.

In concluzie, cu filtre UHC si OIII este corect sa observam nebuloase, nu stele.
Daca nu vizualizeaza bine nebuloasele, atunci avem de ce sa fim nemultumim.

Mircea