-----------------------------------
iulian90
25 Dec 2021 21:36


-----------------------------------
Subscriu si eu la cele spuse de dl. Mircea Pteancu, filtrele UHC sunt destinate pentru observarea nebuloaselor de emisie, este si normal sa reduca din luminozitatea stelelor pentru ca ele emit in banda larga, iar filtrele UHC si mai ales cele O III  lasa doar anumite benzi inguste de trecere din spectrul vizibil, anume, in zona rosie, unde este linia hidrogenului, H-alpha si in zona verde-albastrui, unde este linia oxigenului dublu ionizat, O III, de aici si scaderea luminozitatii stelelor.
Pentru stele , roiuri stelare sau galaxii cel mai bun "filtru" este grosismentul  mare, care mai intuneca fondul cerului in timp ce face aceste obiecte mai bine vizibile si observarea lor din locuri cu cer cat mai negru. 

Eu am un filtru UHC marca Castell si il folosesc numai la observarea de nebuloase de emisie (sau reflexie) si nebuloase planetare sau mai ales la fotografierea lor. 
Am observat ca filtrul UHC taie din luminozitatea stelelor cam cu o magnitudine-doua, functie de culoarea stelelor, cele galbene sau portocalii sunt mai afectate decat cele albe sau albastre. In acelasi timp face nebuloasa mai bine vizibila, reducand din poluarea luminoasa si crescand contrastul dintre nebuloasa si fundalul cerului, dar nu intuneca de tot fundalul cerului ci doar mai reduce din luminzitatea lui, asta din cauza ca la mine in oras iluminatul public este cu leduri de vreo 4 ani si cum acestea emit in banda larga, lumina lor nu este blocata de tot, ci redusa cu vreo 50%. In cazul lampilor cu sodiu reducerea luminii lor este mai mare, spre 70% sau mai mult iar in cazul lampilor cu mercur lumina lor aproape ca este taiata complet.
Daca un filtru UHC face fata cam cu greu la poluarea luminoasa produsa de leduri, filtrele Deep Sky, care sunt de banda mai larga decat filtrele UHC ,nu stiu ce sa zic, dar nu cred car ar aduce vreun beneficiu in observarea obiectelor Deep Sky fiindca ar lasa sa treaca multa lumina in portiunea albastra spectrului decat filtrele UHC sau O III. Aceste filtre sunt mai eficace in cazul poluarii produse de lampi cu vapori de sodiu sau mercur, dar cum acestea sunt tot mai rare, in favoarea ledurilor, este tot mai dificil de lucrat cu filtrele Deep Sky.