-----------------------------------
MaxMarvis
27 Dec 2021 19:27


-----------------------------------
Salut Drago&#537;,

Bine ai venit. Sunt ultima persoana care sa fie în măsura sa iti dea un sfat avizat, pentru ca sunt mai mult decât începător.

Ce &#537;tiu este ca am trecut prin acelea&#537;i întrebări &#537;i pentru a încerca să mă lămuresc, am citit, am citit &#537;i am citit...

Concluzia mea (din citit) a fost ca nimic nu poate bate, în ni&#537;te condi&#539;ii ideale, un refractor apocromat.

Sunt foarte mul&#539;i factori &#537;i argumente de luat în considerare, însă unele mie mi-au rămas intiparite mai adanc:

- unul practic: dacă sistemul este prea complex sau dificil de asamblat, mai ales pentru un începător, ceea ce a vrut sa fie o placere se va transforma într-o corvoada &#537;i va neutraliza orice bună initiativa;

- înainte de telescop trebuia aleasa o montura, de preferat mai capabila decât provocările pe care le va ridica primul telescop;

- primul telescop trebuie sa fie echilibrat între calitate &#537;i cost, în sensul în care un telescop puternic sau din gama high end ar putea fi prea mult pentru ce un începător poate în&#539;elege &#537;i aprecia, iar unul low cost poate fie distruge ini&#539;iativa, fie reprezenta doar o pierdere inutila de bani;

-accesoriile pot costa lejer mai mult decât tubul optic (e.g. un ocular de 1000 EUR nu este ceva ie&#537;it din comun, un Dew shield de 150-200 de EUR, aparent, e ceva normal);

- nu exista un telescop bun la toate, deci vei sfarsi cu mai multe;

- e important de &#537;tiut ce vrei sa faci cu el vei observa doar din spatele casei, de pe terasa blocului?... În cazul în care vei observa din ora&#537;, slabe &#537;anse sa ai mereu un "seeing" adecvat. Vrei sa îl transpor&#539;i? Nu toate se pot transporta în condi&#539;ii confortabile &#537;i vor necesita genti, baterii externe, etc

Cam asta era punctul in care ma întrebam dacă mai are rost :))) 

Faci un pas în spate &#537;i î&#539;i asumi o decizie. Eu am ales un refractor &#537;i apoi unul &#537;i încă unul, toate mici...ca sa pot sa le folosesc fără sa tremur când le montez sau le car. 

Se presupune ca refractoarele sunt mai hassle free, nu necesita colimare decât în cazuri excep&#539;ionale, pot fi transportate relativ u&#537;or cela pana pe la 4"-5", se aclimatizeaza usor, vin în variante apocromatice care asigura o calitate deosebita a imaginii (însă &#537;i un pre&#539; pe măsură...). 

În tabăra best bang for the buck: reflector pe montura Dobson. Eu când l-am vazut, am &#537;tiut sigur ca nu voi lua niciodată sau cel pu&#539;in la început, un telescop atât de urat care sa nu se poată transporta, chiar daca as fi putut inclusiv, citi cu el ziarul unui extraterestru... 

Totu&#537;i, înainte de telescop, cred ca trebuie aleasa o montura. 

Succes!