-----------------------------------
zoth
03 Ian 2008 19:29


-----------------------------------
Adaptorul de 1.25 din focuser era complet intzepenit, ori a fost montat la cald ori a fost batut cu un ciocan (pentru ca are vopseaua pe interior puternic strivita)... a durat cam o ora operatia de smulgere (cu instrumente grele) si apoi pilire a aprox 0.5mm din diametrul adaptorului ca sa se poata manevra usor. 

Nu stiu cum e la XLT-ul tau dar in general capetele focuserelor si adaptoarele sunt facute din aluminiu eloxat.
Parerea mea e ca te-ai cam grabit cu pilitul, cred ca era mai bine sa incerci sa cureti vopseaua scursa in focuser.
Cu noul adaptor pilit vei putea pierde foarte usor axa optica in momentul in care strangi diagonala si de aici vor rezulta aberatii greu controlabile.
Trepiedul insa este usor asimetric, unul dintre tuburi articulindu-se mai mult cu citeva grade.. 
Chestia asta se poate remedia prin lungirea piciorului respectiv mai mult decat celelalte pentru asigurarea planietatii capului monturii, insa e o chestie inestetica si dupa parerea mea asemenea trepiede nu ar trebui bagate la vanzare.
In continuare caut optiuni pentru inlocuirea diagonalei si constat cu neplacere diferenta de pret intre 1.25 si 2".. Totusi trepiedul se inalta destul de mult si in conditii extreme se poate observa si fara diagonala. 

Da, la trecerea de la 1.25 la 2" pretul creste mult.
Ai sa constati repede ca pentru modul astro observarea fara diagonala este incomoda indiferent de cat de mult poti sa inalti tot ansamblul montura-instrument.