-----------------------------------
saiph
31 Dec 2021 12:33


-----------------------------------
Si o postare, asa, ca de sfarsit de an :)
Am reusit sa motorizez montura ecuatoriala EQ3-2, in cele din urma, la modul corect, ca sa zic asa (ca a mai fost o tentativa, un pic mai "pe genunchi", acum cateva luni), insa nu cu un kit standard, ci cu o adaptare facuta unui motoras de EQ5, folosindu-ma de o pereche de roti de transfer diferite de cele cu care vine stepperul in dotarea originala, dar si de un controller custom made mai deosebit.
Acest lucru mi-a permis sa utilizez din nou luneta C80ED :) a stat cam mult timp pe tusa..
Asa ca am rulat niste teste "de casa" (a se citi chiar "din casa" :lol: ) cu dslr-ul si focal reducerul; cerul pastelat de oras a impus utilizarea filtrului LPS, insa orasul avand o iluminare mixta (sodiu + LED), fundalul a ramas albastrui - l-am neutralizat in post procesare.

Asadar, igorand cu eleganta forma ciudata a stelelor - data de calitatea geamului ferestrei prin care am tras - a iesit o mini stiva de 5 x 15s (probabil mergea si 20s / cadru, dar la 30s deja se simtea ca nu prea mai tine, desi am rafinat alinierea aproximativa cu drift cat am putut - nu vad polara, am vedere spre Vest). 
Nu e cine stie ce, dar imi da speranta ca e loc de mai bine; daca servicez montura - sa o dezasamblez, ung, reglez - as putea incerca si 30s cu ceva mai multa incredere (de preferat de afara :D). Abundenta rosului e data de lipsa unuia din filtrele IR-cut de pe senzorul camerei - i-am facut un "mod2" acum ceva timp. Imaginea e un crop vertical din imaginea originala (@480mm) si rescalata la jumatate.
M-am mai jucat si cu camera planetara, dar calitatea imaginilor e oarecum mediocra, numarul de cadre fiind insuficient pt a reduce zgomotul; cu toate ca s-a remarcat o sensibilitate crescuta a senzorului.