-----------------------------------
zoth
01 Ian 2022 12:10


-----------------------------------
Mircea, la fel ca si tine cred ca nea Mel s-a complicat prea mult in dorinta  lui de a perfectiona acest telescop. Daca a fost in stare sa gaseasca atatia parametri la cel mai primitiv telescop (primitiv in sensul de simplu, adica o singura suprafata optica activa), cati oare ar fi gasit la un altul cu 10-16 suprafete optice active??? ... nebunie curata! Fie vorba intre noi, multi parametri sunt redundanti si altii multi sunt inutili.
Pentru calcularea diafragmei de focuser ar fi nevoie doar de axa mica  a secundarei, diametrul campului de plina lumina si distanta dintre ele. Calculul s-ar reduce la aplicarea unei functii trigonometrice, ca doar sunteti "injineri" si nimic nu-i mai simplu decat asta!

La fel ca si mihaig cred ca daca telescopul ar indeplini 3 conditii initiale (tub inchis, tub tapetat cu velur si suficient de lung ca sa nu vezi afara prin tubul portocular al focuserului), diafragma de focuser si-ar pierde sau dizolva utilitatea.

Si Tavi a subliniat un aspect deosebit de important, functionarea cu aceasta diafragma ar fi optima pentru ocularele care au diafragma de camp egala cu campul de plina lumina. Pentru ocularele de magnificatie mai mare, diafragma devine iar inutila. Probleme de lumina parazita ar putea totusi sa apara la magnificatii mici, la care ocularele folosite au diafragma de camp mai mare decat diametrul campului de plina lumina.

Doar parerea mea  :) 
LMA si cer senin tuturor!