-----------------------------------
zoth
01 Ian 2022 15:40

Experimentul Istar
-----------------------------------
In urma cu vreo doi ani am cumparat de pe piata second a forumului nostru un obiectiv acromat ISTAR de 150mm f5 R50S si deoarece diametrul maxim al celulei lui era de 192mm, am hotarat atunci sa-l bag intr-un tub de 200mm ca sa nu mai fac  tot felul de adaptoare de trecere de la un diametru la altul si sa complic constructia in mod inutil.

Am inceput cu un plan mental pe care il doream cat mai simplu. Cu toate astea nu am scapat de adaptoarele principale: cel care fixeaza obiectivul pe tub si permite colimarea acestuia si cel care fixeaza focuserul pe tub. Pentru ca la ora planurilor nu aveam inca un focuser care sa-mi permita la acest raport focal un camp iluminat cat de cat rezonabil am conceput un adaptor simplu urmand sa "vad eu" cum fixez focuserul functie de care va fi ... Cu cele doua adaptoare strunjite din otel m-a ajutat Mircea care are acolo la el in Arad un colaborator foarte priceput si cu ocazia asta le multumesc la amandoi  :D 

Dupa lungi ezitari am ales in final un focuser pe 3" cu tub scurt pentru telescoape newton care evident avea nevoie de o prindere mai deosebita si care necesita inca o piesa in plus  :oops: 
Trebuie sa spun ca am ales acest focuser pentru ca era cel mai ieftin (daca se poate spune asa) care sa-mi asigure un camp iluminat mai mare de 2,5 grade la f5. Mai tarziu am constatat ca diagonala dielectrica pe 2" imi limita valoarea campului iluminat la aprox 1,7 grade.
In fine, cu ultima piesa m-a ajutat Vali care mi-a facut-o din dural pe CNC-ul lui. Ii multumesc si lui pentru ajutor si in special pentru gaurile de mare precizie pe care le-a executat.

La sfarsit de an, in decembrie am avut vreo doua libere pe care le-am planuit din vreme pentru operatiile de punere in viata ale noii lunete. Ce a iesit puteti vedea in imaginile de mai jos.
Treaba nu e terminata dar pentru doua zile de lucru ma declar multumit.
Mai am de preparat tubul si parasolarul la interior cu velur si diafragme, cosmetizarea exterioara, inelele de prindere, sina si manerul de transport.

Acum imi dau seama ca a iesit un pic cam grasuta si poate era mai bine sa folosesc tub de 160mm.
Pana la urma e un experiment si o experienta in plus.
O sa revin cu noutati cand va fi cazul.
Intre timp sper sa apara si cerul senin!

LMA tuturor.