-----------------------------------
Erwin
01 Ian 2022 22:58


-----------------------------------
Un veteran de pe grupul FB ATM american mi-a indicat o metodă simplă de a construi o stea artificială, ceea ce am &#537;i făcut. Un LED alb de genul celor din brichete l-am alimentat printr-o rezisten&#539;ă potrivită de la un element Li-Ion recuperat (poate fi orice baterie capabilă să aprindă LED-ul). L-am fixat în capacul unui tub de vitamine efervescente. În fa&#539;a LED-ului am pus o diafragmă pe care am găurit-o cu un burghiu mic &#537;i am avut grijă să fie cât se poate de rotundă. Steaua merge bine &#537;i fără această diafragmă, a fost utilă pentru că LED-ul folosit nu este unul calitativ cu spot uniform cum sunt cele de la lanterne de exemplu. Probabil un LED bright de lanternă este mai bun decât cel de la brichetă. O minilanternă tip breloc ar face treaba la fel de bine. Pentru că lumina se reflecta în tub chiar &#537;i după diafragmă am pus în interior velur negru. Fundul tubului l-am tăiat &#537;i în el am introdus alt tub pu&#539;in mai sub&#539;ire, tot de la ceva medicamente, ce poate culisa înainte &#537;i înapoi. În partea din fa&#539;ă a tubului mic am pus o lentilă recuperată care pare să provină de la un microscop, diametru mic &#537;i focală scurtă. Un obiectiv de 10X de microscop este indicat. Cu cât obiectivul este mai departe de LED &#537;i diafragma lui cu atât spotul proiectat la distan&#539;ă este mai mic, steaua are diametru aparent mai mic. Nu arată grozav această improviza&#539;ie dar nu m-a costat mai nimic &#537;i î&#537;i face treaba cu brio. Este mai simplu de făcut decât ni&#537;te găuri de ordinul micronilor cum au stelele artificiale comerciale.  

Din fericire, blocul în care locuiesc are un hol la subsol pe toată lungimea, respectiv 42m. Eu am atelierul la un capăt. Pun steaua pe trepied în celălalt capăt, sting lumina &#537;i fac testele &#537;i reglajele acolo. Orice alt spa&#539;iu suficient de lung pentru a se vedea corect steaua se pretează. Se fac observa&#539;ii cu un ocular care dă în jur de 180X pentru a se putea vedea discul Airy intra &#537;i extrafocal. În func&#539;ie de aspectul inelelor de difrac&#539;ie se poate constata colimarea corectă &#537;i calitatea opticii. Există imagini cum trebuie să arate la test un instrument bun &#537;i care sunt defectele posibile. Nu am la îndemână un link dar sigur sunt de găsit cu un pic de gugăleală.