-----------------------------------
zoth
02 Ian 2022 11:44


-----------------------------------
Multumesc pentru urari  :D 
Si din partea mea, toate gandurile bune indreptate spre colegii de forum cu ocazia noului an!

Sa incepem cu inceputul: tevile de aluminiu de peste 100mm in diametru se gasesc cam greu pe la noi si daca ai norocul sa gasesti diametrul dorit, le gasesti cam groase in carne si vor trebui prelucrate ulterior, asta implicand costuri suplimentare. Teava de inox se pare ca merge luata in calcul pentru proprietatile ei si pentru costurile cred moderate la care se poate procura.
Pana la experienta de fata am avut incredere in tevile de canalizare pentru tuburile scurte. Se prelucreaza usor, sunt accesibile si nu prea grele. La proiectul actual am constatat totusi ca grosimea tuburilor nu mai este fix cea trecuta pe tuburi si in plus nu mai este constanta pe circumferinta. Probabil se poate vedea si pe imaginile atasate mai sus ca sunt zone pe circumferinta in care marginea tubului iese usor de sub flansele de otel. Probabil evolutia societatii din ziua de azi va naste o noua vorba de duh legata de ele: "nici tevile de caca nu mai sunt ce erau odata!"

Sa dau acum si cateva detalii tehnice si constructive: am pus obiectivul pe calibrul plan si grila Ronchi in planul focal pentru a determina lungimea fizica a tubului si am masurat un BWD (back working distance) de 735mm. Din calcule acest parametru trebuia sa se incadreze cam intre 730 si 733mm deci pe undeva am avut o eroare. Nu stiu exact de unde provine, posibil din calcule sau evaluarea spatierii intre lentile caci masuratoarea pe calibru am facut-o in trei randuri si a dat aceeasi valoare. Ramane de vazut!
In conditiile date, am ales lungimeaa tubului principal de 505mm. Cu tot cu grosimea flanselor principale, lunginea totala a tubului atinge valoarea de 510mm. Pentru parasolar am ales initial o lungime mica dar dupa ce l-am pus pe tub arata caraghios asa ca am crescut lungimea lui la 150mm si acum pare relativ OK.
Asadar lungimea tubului principal plus parasolar este acum de 660mm. Daca mai adaug cei 90mm ai focuserului ajung la lungimea finala a instrumentului egala cu 750mm.

Cateva vorbe despre obiectiv: nu stiu daca va bate chinezul, posibil la DSky pentru care e gandit vor fi la egalitate. Ramane de vazut ce-i cu inscriptiile ciudate de pe el, R50, anastigmat. La aceste obiective constructorul a adaugat urmatorul comentariu:

WE HAVE INCORPORATED SPECIAL HEAVY (SHORT) FLINT GLASS IN ALL R30, R35 AND R50 DOUBLET DESIGNS IN ORDER TO REDUCE CHROMATIC ABERRATION AND INCREASE RESOLUTION.

Nu inteleg foarte bine daca este vorba despre un flint greu sau un flint greu special. Din cate stiu combinatia unui crown obisnuit cu un flint greu creste reziduul cromatic dar micsoreaza sferocromatismul, asa ca raspunsul ar putea sa se ascunda in cuvantul "special", cuvant ce implica folosirea unei sticle din familia KZ... Am sa fac niste simulari cand voi avea timp si poate ne lamurim.

Obiectivul impreuna cu celula lui trage la cantar 3,6kg iar toata constructia de pana acum urca la 7,1kg.
Sper ca prin adaugarea inelelor sinei si manerului sa nu depasesc 8kg iar echipat cu diagonala si ocular sa nu depaseasca 9kg.

La aspectul financiar am avut initial in intentie sa scot ceva ieftin, foarte ieftin. Trecand cu vederea peste carnetelul in care am notat toate costurile am ajuns la concluzia ca am facut rahatul praf! Cu toate ca am luat obiectivul foarte ieftin, ultimul calcul de pana acum imi indica suma de 3100 lei. Cam mult dar ma amagesc cu gandul ca nu i-am dat pe toti odata!

Sper ca nu am uitat nimic ...