-----------------------------------
Tavi F.
04 Ian 2008 22:40


-----------------------------------
Vreau sa dau si eu un raspuns la prezentarea Pyrexului din topicul: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1828&sid=6731ea26afab5afd05efe9017420f915 
Pentru cei care (poate) se intreaba "de ce PIREX?". Fata de sticla obisnuita, PIREXUL are avantajul ca e termostabil, ceea ce inseamna ca iarna daca iesi din casa cu instrumentul nu trebuie sa pierzi prea mult timp cu aclimatizarea. Ceea ce inseamna ca instrumentul e gata de observatii. Vara, la calduri mari, oglinda nu sufera deformatii si ramane cu aceeasi precizie. Chiar si prelucrarea PIREX-ului se poate face mai bine, oglinzile facute din PIREX de slefuitori priceputi pot avea o precizie mai mare. Asta deoarece in timpul slefuirii temperatura se modifica. Rareori o sa vedeti firme care ofera oglizi de PIREX. E un pic mai scump dar ... merita 
E bun Pyrexul, dar in special folosit la oglinzile cu diametre mari. Probabil turnarea discurilor e mai facila acum, obtinindu-se un volum fara bule de aer. Imi permit totusi sa dau un citat din cartea lui J. Texereau:
 Plate glass, though much less attractive in thermal behavior than Pyrex, is nevertheless widely used by European amateurs. In part, this stems from the difficulty of obtaining Pyrex in Europe, even in small disks. A good plate glass does have the advantage of taking a beautiful optical polish. Moreover, the thermal distortion effects are almost imperceptible in reflectors under 10 inches in diameter.
Invariably, air currents in the telescope tube are the larger, more troublesome factor.
Am observat ca firmele fac din Pyrex o eticheta, mai mult sau mai putin relevanta in precizia optica a suprafetelor.
Din ce am slefuit pina acum, pot sa spun ca o oglinda de 150mm diametru si grosime de 12mm, nu prezinta modificari perceptibile ale reliefului aparent, in testul Foucault, ca urmare a manipularii acesteia, stergere si fixare pe suportul de testare.