-----------------------------------
zoth
09 Ian 2022 21:48

Sobolanu 22x70 scurta prezentare
-----------------------------------
Cercetari stiintifice recente ne spun ca sobolanul african cu marsupiu indeplineste toate cerintele si calitatile necesare unui animal de companie. La fel ca si ruda lui europeana, sobolanul de tomberon, marsupialul da dovada de aceeasi inteligenta si adaptabilitate. Trebuie sa recunoastem ca inteligenta acestor creaturi este una cu totul iesita din comun atata vreme cat omul incearca sa-l starpeasca de sute de ani fara succes.

Daca oamenii de stiinta ne spun ca putem avea un sobolan de companie, de ce sa refuz tocmai eu aceasta varianta? Asadar, sobolanul meu este cel mai mic din noua gama de binocluri avand deschiderea obiectivelor de 70mm, magnificatia de 22x si ocularele inclinate la 45 grade. Sa nu uit, este un binoclu cu obiective acromate.

Trebuie sa va spun ca aceasta noua gama de binocluri este foarte bogata in modele, cuprinzand binocluri cu deschideri de 70, 82, 100, 120 si 150mm atat cu oculare inclinate la 45 grade cat si cu oculare inclinate la 90 grade. Si asta nu-I tot, exista modelele de mai sus in variantele cu obiective acromate cat si in variantele cu obiective ED apo. Vorbim deci de 20 modele noi cu caracteristici diferite. Din cate stiu nu toate modelele sunt disponibile la ora actuala pe piata europeana dar cred ca vor fi in viitorul apropiat.

De ce am ales modelul de mai sus? Evident din motive financiare sau mai bine ar fi zis, el m-a ales pe mine. Mi-as fi dorit modelul acromat cu obiective de 100mm insa acesta imi depasea posibilitatile de moment. Sincer hotararea a fost luata si pentru ca s-a suprapus peste o oferta de vinere neagra si chiar si asa mi s-a parut cam scump.

Cateva cuvinte si despre binoclu: la o vedere superficiala de ansamblu ai impresia ca este vorba de doua lunete jumelate, fiecare dotata cu sistem prismatic de inclinare a ocularelor si redresare a imaginii. In fapt lucrurile stau nitel diferit, carcasa celor doua lunete este turnata monobloc fiind dotata in partea de jos cu o talpica prevazuta cu trei gauri in linie, toate cu filete imperiale iar in partea de sus cu un maner semideschis pe care se poate monta in caz de nevoie un finder.
Tot monobloc este si casa sistemului prismatic ce se fixeaza de carcasa lunetelor prin 4 suruburi cu cap imbus. Sistemul de reglaj al distantei interpupilare este si el foarte solid, contine mai mult ca sigur un mecanism cu roti dintate, deci interdependent iar apropierea sau departarea axelor de ochi se face cu doua prisme paralelogram. In capetele acestor prisme sunt montate cele doua focusere elicoidale ce permit intrarea in focus.
Tot sistemul mecanic da impresia ca este foarte robust lucrat si daca nu ai sti ca este o jucarie civila ai pune pariu ca este un instrument militar 100%. Toata aceasta robustete este insa platita de o masa a binoclului (fara oculare) de 3,5kg.

Ceea ce nu-mi place la partea mecanica:

Parasolarele se misca cam usor pe tuburi si nu poti avea garantia ca-si pastreaza pozitia functie de unghiul de vizare a binoclului. Mie unul mi se par si inutile &#8230;

Imbinarea dintre carcasa celor doua lunete si casa sistemului prismatic mi se pare ciobaneasca, cele doua neimbinandu-se perfect pe o linie abia perceptibila ci efectiv ca doua piese fara legatura pe care le prinzi in suruburi.

Manerul de transport pare elegant si util atata timp cat binoclul nu este dotat cu cele doua oculare. In momentul in care le montam in focusere binoclul trage substantial pe spate si binoclul tinde sa alunece din prinderea mainii chiar spre partea deschisa a manerului. Senzatia este cat se poate de neplacuta

Capacele obiectivelor sunt facute din plastic ceea ce ii confera intregului binoclu un aer de &#8220;copil sarac&#8221;, fix asta e sentimentul. Niste capace metalice i-ar fi conferit aerul de jucarie serioasa

Nivelul de finisaj este bun fara a fi insa excelent iar calitatea vopselei cu care este acoperit pare a fi destul de mediocra.

Optica pe scurt: la modelul in discutie obiectivele conform producatorului sunt dublete acromate lipite de inalta calitate cu AR de nuanta verde-oliv. Focala obiectivelor este de 400mm. Constructia interioara este de data asta mult mai serios tratata, tuburile obiectivelor sunt inegrite corespunzator, sunt dotate cu diafragme si zone gofrate impotriva luminii parazite. Obiectivele sunt montate in celule cu excentric ce permit reglarea alinierii intre canale. Sistemul de redresare a imaginii este pe moment o necunoscuta chiar daca e declarat porro deoarece nu seamana la reflexii. Ciudat este si faptul ca pe traseul optic nu pare a fi vizibil vreun acoperis. Indiferent de care ar fi, poseda acoperiri albastre-violet iar sistemul prismelor paralelogram pentru reglajul DIP, acoperiri de nuanta verde-oliv la fel ca cele de pe obiective.

Binoclul vine in dotare cu doua oculare Ultra Flat Field cu focalele de 18mm, oculare cu o constructie optica destul de complexa, 8 lentile in 5 grupuri si seamana la formula cu clasicele Hyperioane dar poate construite cu alte sticle si optimizate pentru un plan focal plat. Nu-mi plac ocularele complicate si cu multe lentile insa astea, fara sa ma dea pe spate, mi-au lasat  impresia ca sunt mult peste vechile Hyperioane.

Cateva impresii de la observatii: trebuie spus din capul locului ca este un binoclu care se poate folosi intr-un singur fel, pe montura! Nu ai cum sa faci reglajul DIP, reglajul individual al focusului pe fiecare canal si vizarea tintei dorite cu el tinut in mana.

Din ce am putut observa terestru da imagini clare, contrastante fara a fi insa excesiv de luminoase. Este firesc, la 70mm apertura si la o magnificatie de 22x pupila de iesire este de doar 3,1mm. Sigur ca cei care doresc imagini foarte luminoase pot schimba ocularele cu altele cu focale mai mari. Cromatismul exista insa nu este invaziv parand destul de discret in conditii de iluminare corespunzatoare.

Pe cer luna da o imagine splendida fiind privita cu ambii ochi, suprafata lunara cu detalii frumoase  si curate, cromatismul fiind prezent doar pe limbul lunar acolo unde de obicei nu deranjeaza. Ceea ce m-a incantat deosebit la privirea lunii este ca am putut-o observa in modul binocular, foarte stabil si fara prezenta nici unei reflexii sau imagini fantoma asa cum am vazut in alte binocluri.

La deepsky am scapat definitiv de cromatism, stelele se vad punctiforme, fundalul cerului destul de intunecat pentru bucuresti. Roiul dublu din Perseu, nebuloasa din Orion si Pleiadele dau imagini spectaculoase prin stabilitate, contrast si intinderea unghiulara aparenta. In momentele alea nu mai regreti nici un leu dat pe binoclu.

Am folosit binoclul care impreuna cu ocularele si bucatica de sina Vixen urca la 4kg initial pe montura SkyTee dar cu ocazia vizionarii Pleiadelor am vazut ca merge excelent si pe pitica TS-AZ.

Se pare ca sobolanu' in legea lui, vrea sa-si multumeasca stapanul si sa-i fie devotat.