-----------------------------------
zoth
15 Ian 2022 12:22


-----------------------------------
Catalin, e foarte posibil sa ai dreptate, cand am povestit de roti dintate aveam in cap un sistem pe care il vazusem la un dispozitiv binocular militar, la care reglajul dip se facea cu ajutorul unei rozete solidare cu un melc care calca pe doua sectoare dintate stanga/dreapta. Nu mai retin la ce dispozitiv anume am vazut chestia asta.
La binoclurile civile reglajul dip cu balama era si probabil este si in continuare larg folosit. Modele mai vechi aveau balamaua montata chiar la exteriorul binoclului. Pun mai jos o imagine in care se vede clar sistemul.
La sobolan si confratii lui nu sunt vizibile la exterior decat parghiile de reglaj de la baza portoculrelor ( a doua imagine).

Si pentru ca Tudor mai vroia ceva detalii, pun mai jos sistemul de prindere pe montura si o imagine cu manerul de transport in care este vizibila si imbinarea groteasca dintre corpul obiectivelor si casa prismelor.

Observatii personale:

- nu prea am inteles ideea sistemului de prindere pe montura, piciorul cu talpica probabil a fost gandit pentru sisteme de prindere foto, talpica avand 50/75mm suprafata de asezare si trei gauri cu filet imperial 1/4", 3/8" cu adaptor 1/4" si din nou 1/4".

- al doilea lucru neinteles este de ce nu au montat manerul de transport invers, cu deschiderea spre oculare, in felul asta putand asigura o priza buna si binoclului simplu si echipat cu oculare.