-----------------------------------
iulian90
15 Ian 2022 20:49


-----------------------------------
Am vazut si eu acel clip in care Ratan prezinta montura ecuatoriala, imi place cel mai mult ingeniozitatea cu care a fost construita, solutiile mecanice gandite de el pentru tracking, amplasarea axelor RA si DEC, prinderea telescopului de montura, reductia mecanica cu roti , curele si mecanismul cu sfoara cuplat la una din roti si de capatul cu contragreutate a axei DEC, care actioneaza ca o parghie perpendiculara fata de axa RA , rotind foarte incet aceasta axa ,cu tot cu telescopul, sub actiunea sforii care se infasoara pe axul uneia dintre rotile reductorului mecanic si trage de capatul cu contragreutate. Foarte ingenios. :D 
Montura este prevazuta pana si cu posibilitatea de reglaj al latitudinii, prin piciorul rabatabil de la baza monturii care vine orientat spre nord si prin care este reglata inclinatia monturii, functie de latitudinea locului de observatie. 
Si circuitul electronic de comanda al motorului pentru tracking este simplu dar ingenios. Motorul este tip DC din ce am vazut , nu necesita circuite complexe de comanda si are la randul lui reductor de turatie.

Bravo lui, are cunostinte vaste de mecanica, sigur este mai priceput decat mine. Big Like din partea mea. :D