-----------------------------------
raduM
06 Ian 2008 14:24


-----------------------------------
Oricum trebuie sa recunoastem ca Ovidiu e o persoana care isi pune intrebari si nu se lasa pana nu se lamureste, in timp ce majoritatea tinerilor de varsta lui, daca nu inteleg ceva, renunta. 

Imi aduc aminte de o vorba a cuiva legat de greutatea de a invata si intelege anumite lucruri: 

"La inceput muntii sunt munti. 
Apoi muntii nu mai sunt munti. 
In final muntii sunt munti." 

Da.
Ceea ce îl nelămurește pe Ovidiu este chestia cu deschiderea "mică". 
Cât de mică? 
Cei care au dat rezolvarea au considerat-o suficient de mică astfel încât, după încălzitea gazului din interior, schimbul de substanță nu mai are loc.
Altfel spus, acel nr1 al lui Ovidiu tinde la zero când S tinde la zero (deschidere mică). Balonul se consideră sistem închis, fără schimb de substanță.

Ca să nu rămân însă dator cu o explicație, să justific acum chestia cu echivalența condițiilor, de la care Ovidiu s-a cam aprins. Aș fi vrut să prindă singur ideea, pentru că e mult mai util să gândească singur. A trecut însă suficient de mult timp.

Haide să vedem și când S este mare. Atunci, deoarece în problemă temperatura T1 a aerului din balon e constantă, fluxul de particule care intră trebuie să fie la aceeași temperatură cu particulele din balon (e fluxul de aer încălzit de arzător până la T1). Altfel, temperatura aerului din balon ar fi în scădere. Particulele au aceeași viteză termică, atât din exterior spre interiorul balonului cât și din interiorul balonului spre exterior. În aceste condiții, nr1=nr2 înseamnă egalitate a presiunilor.
Ovidiu greșește în momentul în care consideră că prin S intră aer rece (la T0, temperatura mediului) și iase aer cald (la T1). Acest lucru, repet, contravine datelor problemei, care surprind situația T1=cst cel puțin pe intervalul (putem să-l luăm oricât de scurt) în care balonul "începe să plutească". Dacă ar intra aer rece și ar ieși aer cald, T1 ar fi variabil.

Sper că am fost suficient de clar.
Ovidiu, dacă ai priceput cum am gândit eu, ridică un degețel.  :lol: 
La mulți ani.