-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Ian 2022 21:48


-----------------------------------
Majoritatea celor cu care am discutat despre colimare erau convinsi ca asa-numitele colimatoare laser sunt ''suta-n suta '' perfecte.
Eu descurajez folosirea lor. 
Ce rahat cu perje e acesta ? 
Cumpar o scula de colimat ... decolimata ... pentru care apoi trebuie sa construiesc dispozitive si sa imi imaginez metode ... de colimare ?  :roll: 
Daca trebuie sa colimez ''colimatorul'', este clar ca rezultatul asa-zisei colimari a telescopului va fi direct dependent de calitatea colimarii colimatorului ... 
Pe aceasta directie, pasul logic urmator este ''de unde pot sa cumpar un colimator de colimatoare''. 
Pui intrebarea si incep sa curga intelepciunile. Peste cateva zile cand omul se plange din nou, auzi alte intelepciuni : '' pai, cine te-a pus nene sa cumperi cel mai ieftin colimator de colimatoare ? Nu stii kkalitatea este proportionala cu pretu' ? Ce esti naiv ? You get what you pay''.
Si uite asa, bietul amator, care a vrut doar sa-si colimeze newtonianul second-hand de 130mm, ajunge sa-si amaneteze casa ... 
Stop cadru, nu e bine asa.

E oleaca dureros, e cam neplacut, este agasant dar este mult mai bine sa punem la treaba neuronii. 
Capacelul de centrare si colimatorul Cheshire clasic te obliga sa intelegi ce se intampla si ce trebuie sa faci pentru a avea telescopul colimat.

Mircea