-----------------------------------
Vexatyk
17 Ian 2022 12:47

Platforma EQ - home made.
-----------------------------------
Salutari.
         
De ceva timp ma tot tin sa scriu acest topic si azi m-am hotarat sa nu las tastatura pana nu il redactez.

Stiu ca sunt multi astronomi amatori ce au in dotare un newton pe montura dobson, si la fel de bine stiu cat este de frustrant sa incerci sa tot misti telescopul dupa un obiect mai ales la grosismente mari gen 250 x plus, mai ales daca ai adus si vecina si vrei sa ii arati planeta Jupiter si pana te muti tu de la ocular si vine ea  e deja ajuns in afara campului sau e undeva acolo gata gata sa iasa .  Solutia pe care am gasit-o a fost sa construiesc o platforma ecuatoriala. Principiul ei este relativ simplu , montura se misca pe doua sectoare de elipsa invers vitezei de rotatie a pamantului si in acest fel vom avea mult mai mult timp in ocular obiectul ce vrem sa il observam. Inclusiv aceasta platforma permite si ceva astrofotografie dar mult mai limitat decat o montura ecuatoriala motorizata . Am reusit sa trag cadre decente de 1 minut dar la focala scurta de maxim 100 mm . 

Dupa ceva studiu am gasit cam tot ce imi trebuie ( planuri, masuratori ) pe site-ul  http://www.reinervogel.net/index_e.html si m-am apucat de treaba. 

Materialele  necesare sunt :
- placaj PAL melaminat ( cred ca merge si cu MDF ) - pentru baza
- 4 rulmenti cu carcasa ( diametru interior 6 mm ) 
- ax de precizie cu diametru de 6 mm 
- plexiglass ( 5 mm grosime am ales eu ) - din el vor fi facute sectoarele de elipsa
- suruburi, saibe, piulite.
- o bucata picior metalic mobila de 4 cm 

Scule necesare :
- surubelnita electrica sau masinade infiletat/gaurit
- Fierastrau electric ( unul pendular merge mai bine zic eu )

Legat de motorizare am ales varianta de om lenes si am comandat un motor RA pentru EQ2, nu prea le am cu motoarele stepper si controlere aferente asa ca m-am limitat la ceea ce stiu si pot sa fac.

Sectoarele de elipsa au fost debitate de un amic ce are laser CNC . Este foarte imporant sa fie taiate cu precizie. 

Testata in decursul a aproximativ 6 luni de acum eu sunt multumit de rezultat. Folosind ocularul de 7.5mm ( 160 x grosisment ) imi pastreaza obiectul in camp cam 5 min pana la 10 daca o ajustez ca la carte .


Poate nu are un look prea comercial dar isi face treaba . Costul total a fost undeva la 600 - 700 lei din care motorul cam 200 lei si isi merita toti banii.