-----------------------------------
iulian90
18 Ian 2022 17:30


-----------------------------------
Bun, daca tine cele putin 5 minute tinta in camp la 200x este numai buna pentru vizual aceasta platforma.

Intr-adevar, varianta cu sector circular este mai complicat de construit, tocmai de aceea am renuntat si eu la varianta asta. M-a atras la inceput datorita faptului ca sectorul circular pare mai usor de reprodus, dar in schimb constructia in sine este mai complicata pentru ca rolele sau rulmentii au trebuit sa-i montez inclinati la 45 grade si sectorul nu calca pe toti , plus ca eu facusem sectorul tot dintr-o bucata de PAL, acoperit pe cand cu banda metalica si curbura nu era tocmai circulara. Si alte hibe si probleme ca mecanismul de demultiplicare cu bara filetata cuplata la motor pas cu pas si piulita conducatoare care actiona partea mobila a platformei, destul de complex, nu functiona bine, generand erori periodice de tracking, m-au determinat sa renunt la proiect.
Varianta cu sectoare verticale permite asezarea rulmentilor si axelor in pozitie orizontala, permitand totodata o constructie mai simpla a mecanismului de actionare cu motor, fie el pas cu pas sau DC cu reductie.  :) 

Frumoasa imaginea mozaic cu Luna, banuiesc ca ai avut mult de lucru cu cele 30 de imagini din care e compusa imaginea finala, fiecare rezultata din cate un film cu cate o zona a Lunii. :) Si eu am mai facut pana nu demult mozaicuri din 10-12 imagini cu Luna, tot cu un webcam modificat Philips Toucam Pro 840K, dar si cu un Celestron NexImage din prima generatie care are acelasi senzor ca si Philips Toucam,  prin newton de 114/900mm la focala nativa. Este un pic complicat cu prelucrarea atator filmulete si imagini care compun mozaicul dar si rezultatul este pe masura, oferind o imagine a intregului disc dar cu detalii fine. :)