-----------------------------------
Erwin
21 Ian 2022 09:23


-----------------------------------
Echipamentele analogice, pe partea de Front-End/antenă sunt mult mai sensibile decât SDR-urile.  Avantajul digitalizării este procesarea semnalului într-un FPGA sau pe calculator &#537;i ob&#539;inerea datelor de interes mult mai simplu &#537;i mai u&#537;or cu o aplica&#539;ie dedicată. M-am jucat vreo 2 ani cu diverse SDR-uri încercând să captez emisii de la Soare &#537;i nu am prins nimic, din păcate era &#537;i minimum de activitate. Emisiile sunt foarte slabe în realitate, sistemul trebuie să fie foarte sensibil. Dacă ai o antenă foarte bună &#537;i cât mai mare, trebuie să aibă 35-40dB cu amplificator uLNA, atunci sunt &#537;anse să prinzi ceva. Evident ai nevoie de filtre bune care să taie interferen&#539;ele produse de emi&#539;ătoarele puternice din zonă &#537;i să nu apară saturarea amplificatorului sau intermodula&#539;ie în semnalul recep&#539;ionat. 

Dacă faci rost de un analizor vechi de spectru, nu ezita. Sunt echipamente care costau mii &#537;i mii de euro la vremea lor. &#536;i acum, cele digitale, de laborator, costă enorm. În schimb, există unele chinezării accesibile amatorilor, care se pot lega la calculator &#537;i cu care po&#539;i studia semnalele puternice din zonă, spre a decide ce frecven&#539;e să ascul&#539;i. Radio astronomia nu se face doar pe celebra frecven&#539;ă a hidrogenului de 21cm ci există o mul&#539;ime de benzi rezervate, &#537;i care la noi nu prea sunt protejate, nu a cerut nimeni asta la ANCOM. Nu sunt alocate cuiva în contra legilor interna&#539;ionale, ci sunt poluate de semnalele emise din sta&#539;ii insuficient filtrate. Am "prins" o mul&#539;ime de sta&#539;ii CB modificate sau cu antene neacordate &#537;i care emit în bandă largă sau care au multe armonici superioare. Cu un analizor de spectru se vede clar coresponden&#539;a dintre purtătoarea principală &#537;i ce apare în sus. Le folosesc taximetri&#537;tii &#537;i chiar &#537;i unele servicii publice &#537;i am auzit radioamatori care se plâng că unii folosesc &#537;i sta&#539;ii pe benzile de radioamatori, ignorând total legisla&#539;ia.