-----------------------------------
zoth
24 Ian 2022 12:30


-----------------------------------
Foarte interesant ocularul ..Martoni (imi cer scuze dar numele complet este prea complicat pentru mine) si cred ca ar merita construit si testat in regim de amator.

Dupa modul de asezare si grupare a elementelor imi seamana cu un Plossl cu grupul de camp dedublat. Am mai scris pe forum despre tehnica dedublarii si revin cu aceasta ocazie sa spun ca in optica se practica in unele situatii tehnica amintita, tehnica ce consta in inlocuirea unui element de putere "x" cu doua elemente grupate de putere "x/2". Sunt situatii in care se pot obtine performante optice imbunatatite.
Cu ceva ani in urma am aplicat aceasta tehnica pe ocularul Huygens in care am inlocuit lentila de ochi a ocularului cu doua lentile de aceeasi forma dar cu puteri injumatatite. Pastrand rapoortul gruparii lentilelor, am obtinut un Huygens liber de coma dar care corecta cromatismul transversal la fel de bine ca originalul.
Graficul de mai jos o demonstreaza!

Cat priveste inventarea ocularului Plossl, lucrurile imi par un pic mai complicate. Chiar daca azi este atribuit acest design lui Albert Konig (patentat la vremea respectiva drept ocular ortoscopic), au fost mai multi inaintasi care l-au folosit intr-o forma foarte asemanatoare iar Plossl nu-i putea folosi ideea deoarece a murit inainte de nasterea lui Konig.
Un design foarte asemanator a patentat si Carl Kellner inainte de moartea sa (1855), cunoscut la vremea respectiva drept Kellner tip3. As zice ca mai degraba acesta a fost ocularul folosit de Plossl si cunoscut sub numele sau dupa anul 1860.