-----------------------------------
iulian90
01 Feb 2022 22:27


-----------------------------------
Adica reglarea pozitiei retelei de difractie in jurul axei sale pentru a "baleia" fasiculul reflectat si dispersat de retea , in asa fel incat sa poti vedea intreg spectrul deoarece in luneta analizoare nu se vede chiar intreg spectrul ci doar o parte a sa mai ales la grosismente mari, cu oculare mai puternice.   :) 

La stele nu stiu daca ar merge, constructia e greoaie, dificil de adaptat pe telescop. Pentru studierea spectrului la stele m-am gandit la o retea de difractie montata in fata obiectivului telescopului, formata din fire paralele (lita subtire sau ata), fixate pe un suport, cu 1-2 linii/mm ,care ar produce un spectru cu dispersie  in jur de 103" sau 1,7' si care la focala  de 900mm ar acoperi cam 80 pixeli pe senzorul camerei la pixel-size de 5,6 microni si la densitate de 2 linii/mm, care ar putea fi extins la 240 pixeli cu barlow-ul 3x care il am. Nu stiu insa daca ar fi suficient pentru analiza liniilor Fraunhofer din spetrele stelare. 
Am mai facut eu in trecut un ocular-spectroscop care il foloseam la telescop si care avea o bucata de CD pusa in fata lui la un unghi de 60 grade si care reflecta si dispersa lumina provenita de la stele producand un spectru destul de slab luminos si scurt , dar acum nu il mai am ,iam dat jos bucata de CD si ocularul l-am montat pe un cautator. :)