-----------------------------------
iulian90
02 Feb 2022 23:37


-----------------------------------
Multumesc dl. Mircea. :) Acest spectroscop este cel mai bun si precis din cate am construit pana acum ,are si sensibilitate buna ,pot studia spectrele unor lampi slab luminoase cu el. :)

Valy.  Da,  este mare reteaua de difractie, dar nu m-as incumeta sa tai din ea ,sa decupez bucati mai mici fiindca s-ar putea sa distrug si mai tare suprafata delicata a retelei, discul e din sticla cam groasa, nu stiu cum s-ar taia cu diamantul, cu disc abraziv nu stiu ce sa spun, cred ca s-ar taia dar ar face mult praf de sticla care ar ajunge pe suprafata retelei, nu prea se merita, mai bine as lasa-o asa cum este, chiar daca este mare si voluminoasa.

Mai prezint poze mai reusite cu spectre de lampi, am mai inchis putin fanta, cred ca pe la 0,1 mm am ajuns, se vede mai subtire acum, rezolutia spectrului a mai crescut putin.  :) 

Am fotografiat spectrul la lampa economica, la o mica lampa cu neon si la o lampa cu argon provenita de la un starter pentru tuburi fluorescente (sau "neoane", cum le spun majoritatea :lol:)