-----------------------------------
iulian90
03 Feb 2022 22:55


-----------------------------------
Astazi am prins putin  Soarele printre nori si i-am fotografiat spectrul prin noul spectroscop , dar cu camera web Philips Toucam modificata, care am montat-o pe spectroscop in locul camerei Canon. Are senzor mic si prinde doar o mica parte din spectru , dar ofera rezultatul cel mai bun , cu claritate foarte buna datorita posibilitatii de a face capturi de zeci sau sute de cadre sub forma de filmulete care apoi le pot stacka cu Registax sau AutoStakkert2. Plus ca in cazul spectrului surselor slabe de lumina are posibilitatea de a face cadre cu expuneri mari in modul LX.  :) 

Am reusit doar un film de 200 cadre sa fac la spectrul solar , din cauza fluctuatiei luminii solare datorita norilor ce tot acopereau Soarele, ca mai apoi sa se strice de tot vremea , dar apoi am mai filmat si spectrul lampii economice, facand 13 filmulete scurte , de 200 cadre care dupa stacking in AS2 au rezultat 13 imagini clare cu cate o mica parte din spectrul lampii, ce le-am lipit una langa alta si am facut un mozaic cu intregul spectru in care se vad foarte clare liniile si fondul difuz curat, fara zgomot mare. A fost migalos sa fac atatea capturi si sa le alatur ca sa obtin imaginea intregului spectru dar a meritat pe deplin efortul. :)  
Am continuat cu spectrul lampii cu neon ,la care am facut 27 capturi cu cate 40 cadre fiecare, dar in modul LX , la expuneri de 0,5-1s, a durat mai mult dar rezultatul a iesit fain, neonul avand multe linii si in zona infrarosu, nu numai in vizibil. :)