-----------------------------------
valy
05 Feb 2022 23:51


-----------------------------------
2.	Motivarea alegerii

Se pune intrebarea dece ai vrea un astfel de instrument? In fond este un ajutor de instrument si exista cautatoare sau (mini)guidere acromate relativ ieftine. Ca sa citez un post de pe cloudynights, pe Evoguider 50ED il iei pentru ca il vrei. Cand l-am vazut prima data pe net mi s-a parut o idee foarte buna, chiar cautam ceva cu focala mica in special pentru astrofoto, dar dupa o analiza mai detaliata am ajuns la concluzia ca pretul este cam mare si ca oricum nu merge cu camera mea DSLR ca nu are campul suficient de plat iar fieldflattenerul de la Skywatcher nu permite backfocus mare pentru DSLR. Timpul a trecut si am uitat de aceste mici probleme asa ca la momentul cand s-a ivit ocazia l-am achizitionat. In cazul meu l-am gasit la ocazie la colegul Bogdan Bacila. Totusi la ce este util? Personal acum trebuie sa motivez alegerea postfactum, sau defapt sa incerc sa ii caut utilizari acum ca este deja achizitionat:
-	este un cautator, un guider si este ED deci imaginea este mai curata decat la un acromat
-	nu are ocular dar se pot monta oculare 1.25&#8221; cu focale dupa gust
-	are montare atat in portfinderul standard cat si cu sina Vixen, sina in sine este un accesoriu util
-	are doua inele de colimare in suport, inelele in sine sunt un accesoriu util
-	are un extender T2 de 4cm, si acesta este un accesoriu util
-	are un focuser elicoidat care poate fi util in diverse proiecte, se poate desuruba din tub
-	poate fi utilizat si fotografic. Sau ca telescop foarte portabil doar ca traseul optic este putin cam scurt si nu merge utilizata o diagonala, lipsesc cativa mm.
Daca fieldflattenerul de la Skywatcher ar fi permis un backfocus de 45mm, cat este necesar la DSLR, ar fi fost un instrument aproape perfect. Daca ar fi pemis si montarea de oculare prin diagonala ar fi fost chiar perfect. Desigur toate astea la un pret de secondhand, ca altfel luneta + fieldflattenerul costa aproape cat EvoStar-ul ED 72/420.