-----------------------------------
Erwin
08 Feb 2022 08:45


-----------------------------------
Desigur, apertura mai mare e mai bună, având acces la cer decent. Din câte am văzut la un dobson flex-tube, &#539;evile au un mecanism de indexare a&#537;adar colimarea nu ar trebui să se strice prea tare, cum a zis &#537;i Mircea, cu condi&#539;ia să nu-l bu&#537;e&#537;ti la transport. 

Nu am pus mâna nici pe push-to, nici pe go-to la un dobsonian din comer&#539; a&#537;adar nu-mi dau seama cât este de util sau nu acest sistem însă pot spune cu mâna pe inimă că indiferent ce telescop ai un căutător mare, eventual cu prismă Amici care întoarce imaginea să fie dreaptă &#537;i la 90 grade, secondat de un RDF sau mai bine Telrad este tot ce ai nevoie ca să nu ratezi obiectele. Recunoa&#537;terea zonei trebuie s-o faci cu un binoclu cu un câmp asemănător sau identic cu al căutătorului.

Dacă totu&#537;i optezi pentru push-to sau go-to, atunci un electronist priceput poate schimba LED-urile albastre/verzi cu unele ro&#537;ii, de putere mică, desigur în condi&#539;iile în care este ie&#537;it din garan&#539;ie sau nu mai contează. Cei care proiectează &#537;i fac astfel de telecomenzi habar nu au de cerin&#539;ele observa&#539;ionale...